Resita: PORTRET / Claudiu Jianu educă prin metode nonformale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resita: PORTRET / Claudiu Jianu educă prin metode nonformale
Resita: PORTRET / Claudiu Jianu educă prin metode nonformale

Este pasionat de escaladă şi se foloseşte de acest sport pentru a demonstra tinerilor că o simplă activitate ajută la dezvoltarea personalităţii.

Profil

Născut. 06.11.1986
Studii. Facultatea de Litere din Timişoara
Ocupaţie. Agent de vânzări
Familie. Necăsătorit

Claudiu Jianu este absolvent al Facultăţii de Litere din Timişoara, însă el a renunţat la ideea unui dascăl care stă şi predă copiilor de la catedră şi a preferat să îşi îndrepte activitatea spre  formarea şi educarea tinerilor prin metode nonformale. Este unul dintre liderii voluntarilor. Claudiu este fascinat de escaladă. Încă din copilărie obişnuia să meargă cu vecinii pe dealuri. „Îmi plăcea să merg pe dealurile din împrejurimile Reşiţei. Îmi plac ieşirile în natură şi sporturile extreme. Escalada este preferata mea”, a spus tânărul.

Împreună cu fratele său geamăn, Claudiu a aflat de panoul de căţărat din Reşiţa dintr-o discuţie. „O perioadă nu am ştiu că la noi în oraş este un panou de căţărat, mai ales unul care să aibă toate dotările. Am aflat întâmplător de la un prieten. Petreceam două ore zilnic la panou. Eram foarte încântat, deşi nu aveam foarte mare experienţă”, a mai povestit voluntarul.

Se căţăra pe panou în drăgăşani

Chiar dacă prima pereche de pantofi de căţărat a primit-o la ceva timp după ce a început să practice acest sport, Claudiu nu s-a lăsat şi urca pe panou şi în tenişi. „Nu ştiam decât din auzite ce presupune acest sport, dar îmi doream să învăţ. Prietenii mi-au spus să îmi cumpăr nişte drăgăşani cu un număr mai mic decât cel pe care îl purtam. Nu am înţeles de ce trebuia să mă strângă, însă, în timp, am descoperit că acest sport înseamnă mai mult decât simplă mişcare. Este un sport foarte des folosit în team bulding-uri”, a spus Claudiu. Căţăratul l-a învăţat ce înseamnă o echipă şi l-a ajutat să devină un lider. „Din pură coincidenţă am ajuns să îi cunosc pe cei de la Bike Attack, apoi pe cei de la Mansarda, locuri în care mă regăseam şi unde puteam să îmi expun părerile personale. Aici am început să mă implic în diferite proiecte”, a povestit sportivul.

Făcea naveta 120 de kilometri

Chiar dacă făcea naveta între Reşiţa şi Timişoara în perioada studenţiei, Claudiu nu a renunţat niciodată la munca de voluntar şi de îndrumător al tinerilor care veneau pentru prima dată la Centrul de Voluntariat. „Îmi place să particip la schimburi de experienţe, la proiecte europene pentru că îmi place să interacţionez cu oamenii, să discut, să dezbat anumite teme şi probleme ale tinerelor generaţii”, a mai spus voluntarul.

Intrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important proiect la care ai participat?
Organizarea unui maraton al Asociaţiei Bike Attack, acţiune pe care am fost nevoit să o pun singur pe picioare şi care m-a motivat. Mi-am demonstrat că nu este aşa greu să ai toată răspunderea în mâini.

Tinerii se mai îndreaptă spre voluntariat?
Tot mai puţini elevi vin la centrele de voluntariat. Cei mai mulţi preferă internetul.

Care sunt planurile tale de viitor?
Vreau să lucrez într-un ONG unde să pot fi mai mult prezent în diferite activităţi. Acum lucrez şi, deşi fizic sunt de multe ori lângă tineri, mi-ar plăcea să fiu mai implicat.

Ce-i place

„Îmi place să interacţionez cu oamenii, să schimb idei, să gătesc atunci când timpul îmi permite. Îmi place iarna. Îmi plac simplitatea şi muntele”.

Ce nu-i place

„Nu îmi place să văd oamenii exageraţi, atitudinea nepăsătoare. Persoane care aruncă gunoiul. Părinţi care nu fac observaţie copiilor care aruncă pe jos“.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite