Reşiţa: PORTRET / Christian Nistoran, îndrăgostit de cai putere şi motoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Christian Nistoran, îndrăgostit de cai putere şi motoare
Reşiţa: PORTRET / Christian Nistoran, îndrăgostit de cai putere şi motoare

După ce a ieşit de două ori campionul României la karting, sportivul s-a gândit să treacă la lucruri mai serioase şi s-a înscris în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.

Profil:

Născut. 27 noiembrie 1986, Reşiţa.
Studii. Facultatea de Politehnică din Timişoara.
Ocupaţie. Pilot UCM Racing Team.
Familie. Necăsătorit.

Debutul la volan şi l-a făcut încă de copil, în 1999 înscriindu-se la Palatul Copiilor şi Elevilor, la clubul de karting. Cu multă muncă, dar şi cu perseverenţă şi pasiune pentru acest sport, Christian Nistoran a reuşit să cucerească aproape toate titlurile posibile la karting, un sport extrem de greu, având în vedere că este practicat la vârste fragede.

„Pot să spun că am făcut performanţă, pentru că am ieşit de două ori campion naţional, cea mai mare performanţă posibilă în acest sport”, spune el. Cum kartingul este un sport care se practică până la vârsta de 18 ani, după majorat Nistoran a decis să se înscrie în cursele automobilistice, alegând Campionatul de Viteză în Coastă. „Mi-am vândut toate motoarele şi karturile, toate piesele pe care le aveam şi am reuşit să-mi cumpăr o maşină pentru curse. Este vorba despre un VW Golf II, cu care am concurat în primul an pe  traseu montan”, povesteşte pilotul. Din păcate, nu a avut banii necesari să îşi modifice maşina, astfel încât să facă faţă cu brio cerinţelor de la viteză în coastă, dar s-a înscris la două etape judeţene de traseu montan.

La 19 ani a fost ofertat de către clubul UCM Reşiţa să concureze alături de Lucien Hora în echipa alb-albastră de viteză în coastă. Şi-a vândut vechea maşină şi şi-a luat una nouă, pregătită special pentru curse. „Este tot un Golf II, dar a fost modificată şi pregătită chiar de Lucien Hora. Maşina fusese pregătită pentru un pilot de la Oradea, dar până la urmă am reuşit să o cumpăr eu şi să concurez cu ea”, spune Nistoran.

Primul titlu de campion naţional


În primul an a concurat chiar cu colegul său, Bogdan Ciucă, la debutanţi. „Am reuşit performanţa de a ieşi vicecampion naţional, ceea ce m-a încurajat şi motivat să continui”, povesteşte el. Al doilea an de competiţii i-a adus titlul de campion naţional lui Christian Nistoran, sub culorile UCM Racing Team şi titlul de campion naţional cu echipa UCM Reşiţa, dar şi un loc important în clasamentul N3. Tânărul pilot a avut şansa de a se remarca, alături de marele campion Lucien Hora, care l-a şi adus la UCM Reşiţa şi care l-a iniţiat în tainele acestui sport deosebit.

„Pentru că anul acesta este compromis, îmi doresc ca anul viitor să pot ieşi iarăşi campion naţional”, spune Chirstian. Anul acesta i-a adus o nouă provocare tânărului pilot, care a participat la mai multe curse internaţionale, în Campionatul European de Viteză în Coastă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum sunt concursurile internaţionale?
Ei au maşini de generaţii mai noi ca noi, sunt mai pregătiţi tehnic. Oricum, ne-am descurcat foarte bine chiar şi cu maşinile noastre, scoţând rezultate foarte bune.

A fost greu în etapele de Campionat european?
În Cehia am reuşit să mă clasez al doilea la Grupa N, iar în Slovenia am fost la un pas de podium, pe locul IV. Tehnic nu e mai greu în competiţiile internaţionale, doar că piloţii de acolo au maşini mult mai puternice decât ale noastre.

Ai practicat şi un alt sport?

 Da, am făcut doi ani înot. Şi mi-a plăcut foarte tare. Chiar şi acum, când am timp, merg la Şură sau la bazin şi înot.

Ce-i place

Merge cu prietenii să joace fotbal, iese la terasă la un suc, sau la Şură la câte o baie, are mai mulţi copii cu care merge la cursele de karting, pe care îi ajută şi cu care petrece ore în şir în garaj. „Dacă ar fi numai după mine m-aş ocupa doar de curse şi de pilotaj”, mărturiseşte campionul. „Îmi plac cursele, îmi place să câştig, nimic nu se compară cu asta”, a mai spus tânărul.

Ce nu-i place


„Nu-mi place să pierd, în rest mă adaptez uşor, mănânc orice, ascult orice gen de muzică, nu am alte probleme”, spune el. Noi am mai descoperit şi că nu-i place să facă poze.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite