Reşiţa: PORTRET / Nicolae Popa „Catani din Clisură”, poliţist la Caransebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Nicolae Popa „Catani din Clisură”, poliţist la Caransebeş
Reşiţa: PORTRET / Nicolae Popa „Catani din Clisură”, poliţist la Caransebeş

Comandorul s-a făcut remarcat în perioada embargoului, când a fost intransigent cu traficanţii de benzină de pe Dunăre.

Comandorul Popa spune că a iubit marea din copilărie, deşi nu a văzut-o decât când a devenit adult. A fost poliţist de frontieră, iar numele său s-a făcut cunoscut datorită deselor cazuri în care depista infractori în timpul embargoului impus Iugoslaviei. A ajuns să fie spaima infractorilor din Caransebeş.

„M-am născut într-o familie de oameni modeşti, cu cinci copii, însă mereu am avut în suflet marea şi dorinţa de a mă face marinar, deşi marea nu am apucat să o văd până în anul 1974, când am plecat la Constanţa pentru a da admitere la Institutul Tehnic Superior de Marină «Mircea cel Bătrân» din Constanţa. Am simţit că marina este chemarea mea şi că vreau să devin marinar”, a povestit Nicolae Popa.

În America, pe Bricul Mircea

Admiterea la „Marină” l-a adus pe Nicolae Popa mai aproape de Banat. „Pentru că nu aveam bani de şcoală a trebuit să muncesc la mina din Ruşchiţa, ca să îmi fac banii necesari pentru şcolarizare”, povesteşte cu melancolie comandorul. În anul 1976, pe când era încă student, a avut ocazia să plece cu Bricul Mircea, navă şcoală a Marinei Militare Române, la sărbătorirea a două sute de ani ai Statelor Unite ale Americii.

Prin Triunghiul Bermudelor

„Atunci am acostat în diverse oraşe din Spania, Venezuela, Columbia, Mexic, Cuba. În Statele Unite am putut să admir Miami, New-York-ul, Washinghton”, a povestit el cu mândrie. Tot cu această ocazie, tânărul cadet a făcut şi „botezul” de marinar.

„Am atins o latură a Triunghiului Bermudelor şi am prins o furtună de gradul şapte în Oceanul Atlantic, care a ţinut mai bine de o săptămână, navigând cu mare greutate aproape 40 de mile marine”, şi-a amintit comandorul cu emoţie. În SUA toţi îi întrebau de Ilie Năstase sau Nadia Comăneci pentru că, la vremea aceea, atât se ştia despre România. În anul 1978 a terminat facultatea şi a fost încadrat ca grănicer la Drobeta Turnu Severin, devenind apoi poliţist de frontieră. Din anul 2000 a fost numit prim-adjunct al şefului Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin. Pe perioada embargoului a avut cele mai dificile misiuni pe Dunăre.

„Erau momente când am fost atacat simultan de 40-50 de bărci ale contrabandiştilor”, a povestit cu emoţie.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de incomod aţi fost ?
În septembrie 2000, spre exemplu, am fost chemat la Bucureşti pentru a mi se comunica mutarea mea la Brăila, ca inspector-şef. Era o manevră de eliminare a mea din zona în care devenisem incomod. Numai intervenţia promtă a prefectului a făcut să rămân pe post în continuare.

Vă identificaţi cu Corado Cattani ?
Am fost ameninţat, bătut, şantajat, apartamentul mi-a fost incendiat de patru ori. Mi s-au oferit la un moment 25.000 de mărci pentru a-mi lua o lună de concediu.

ce-i place
Comandorului îi place foarte mult marea, îi place să călătorească pe ocean şi, atunci când timpul îi permite, merge la pescuit. Îi place corectitudinea şi viaţa militară. Spune că nu poate să trăiască altfel decât ordonat şi organizat, ca un veritabil militar.

ce nu-i place
Nu-i plac minciuna şi oamenii neserioşi. Au fost şi cazuri când a fost dezamăgit de ei şi de comportamentul dezonorant al unora. Nu-i place atunci când nu se respectă legea sau când infractorii sunt favorizaţi. Nu îi place atunci când oamenii legii cad pradă infractorilor.

Profil
Născut - 10 ianuarie 1955 în Dolj.
Studii - Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”.
Familie - Căsătorit.
Ocupaţie - Şeful Poliţiei Comunitare.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite