Reşiţa: PORTRET / Nica Boriuc psihologul copiilor reşiţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Nica Boriuc psihologul copiilor reşiţeni
Reşiţa: PORTRET / Nica Boriuc psihologul copiilor reşiţeni

Nica şi-a dedicat întreaga carieră studierii comportamentului şi a problemelor micuţilor şi adolescenţilor.

Nica Boriuc este o tânără doamnă veselă care are mereu zâmbetul pe buze şi cuvinte de încurajare pentru orice persoană supărată care îi iese în cale. Ar face orice pentru ca cei din jurul ei să se simtă bine şi să uite de micile necazuri. Primii zece ani din viaţă i-a petrecut la sat, loc căruia astăzi îi duce dorul. „Nu am cum să uit copilăria. Iubeam să merg desculţă prin iarbă. Îmi amintesc cu mare drag toate jocurile copilăriei. Şotronul, lapte gros, coarda şi chiar fotbal. Am avut foarte mulţi băieţi în jurul meu şi am fost nevoită să particip la competiţiile cu mingea”, a spus Nica Boriuc.
La vârsta de 10 ani a ajuns la Reşiţa. Aici şi-a continuat studiile. După ce a finalizat liceul a lucrat ca şi coafeză. I-a plăcut această meserie, dar dragostea pentru copii a împins-o spre o facultate care să o aducă aproape de ei. „Imediat după absolvire am lucrat la Centrul Primăvara. Am prins chiar începutul acestui proiect, am lucrat cu norvegienii care au pus bazele lui. Mă bucur că am luat parte la implementarea modelului scandinav de recuperare a copiilor bazat pe principiul intervenţiei timpurii”, a explicat psihologul. Micuţii care ajung în această instituţie au diverse probleme de sănătate, dar acestea nu au descurajat-o pe Nica Boriuc, ci au întărit-o şi forţat-o să lupte cu problemele lor pentru a ieşi învingători.

De la preşcolari la adolescenţi

Cariera sa a urcat diverse trepte. După şapte ani de muncă într-un centru special, Nica Boriuc s-a decis să se titularizeze. Timp de doi ani a fost psiho-pedagog al Şcolii Speciale din Reşiţa, a făcut logopedie,  iar de patru ani este coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

„Acest post a fost o provocare pentru mine. Din fericire nu avem cazuri în judeţ, dar noi facem muncă de prevenire. Mergem în şcoli, vara în tabere, stăm de vorbă cu tinerii, le explicăm ce este bine şi ce nu, căutăm să le oferim alternative. Îi îndrumăm să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut, să facă mişcare, să citească, sau să se dedice voluntariatului. La noi vin oameni care au probleme cu alcoolul. Vin din proprie iniţiativă. Este important să se ştie că fără ajutorul familiei şi al societăţii le va fi greu să depăşească problemele”, a mai spus Nica Boriuc.

Psiholoaga este mândră de munca ei din acest centru dar şi că a reuşit, împreună cu colectivul, să se apropie de sufletele adolescenţilor şi să-i determine să ia decizii corecte în viaţă.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare realizare?

Băieţelul meu, Cristian. L-am primit ca pe un dar de al Dumnezeu când aveam 38 de ani. Nu cred că este o bucurie mai mare decât să ai un copil sănătos care să te întâmpine cu râsul cristalin de câte ori intri pe uşa căminului. Un copil în viaţa unui om este o minune.

Ce aţi schimba la lumea în care trăim?

I-aş determina pe semenii noştri să îşi schimbe atitudinea faţă de Dumnezeu. Ar fi bine ca toţi să avem o relaţie bună cu Dumnezeu. Atunci am fi altfel, ne-am comporta altfel.

Ce amintire vă marchează din tinereţe?


Am participat la Cântarea României. Am avut o brigadă artistică la primul meu loc de muncă. Au fost vremuri foarte plăcute. Nu erau atâtea posibilităţi de petrecere a timpului liber. Cântarea României era ceva fabulos.

ce-i place
„Natura. Tot ce este verde. Sunt pasionată de grădinărit. Mi-am cumpărat pământ şi mi-am făcut o grădină. Am numai flori. Mă relaxez în momentele în care sunt cu florile mele. Îmi place să mă ocup de copilul meu.“

ce nu-i place
„Superficialitatea. Trăim superficial, ne hrănim superficial, iubim superficial. Nu-mi plac oamenii care nu au cuvânt. Pentru mine, vorba este vorbă. Nu-mi place că multe persoane se plafonează. Trebuie să încercăm mereu să ne redescoperim, să luptăm.“

Profil
Născută - 31.05.1966, Mehedinţi.
Studii - Facultatea de Psihologie Bucureşti, Masterat în prevenirea consumului de droguri.
Familie - Are un băieţel de 5 ani şi jumătate, Cristian.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite