Reşiţa: PORTRET / Teodora Bârborică predă engleza micuţilor reşiţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Teodora Bârborică predă engleza micuţilor reşiţeni
Reşiţa: PORTRET / Teodora Bârborică predă engleza micuţilor reşiţeni

Tânăra îşi dedică timpul pentru a le insufla copiilor dragostea pentru studiul unei limbi străine.

PROFIL
Născută. 23.02.1984, Reşiţa.
Studii. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative, secţia Marketing, din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu”.
Ocupaţie. Profesor de limba engleză la o grădiniţă.
Familie. Căsătorită, are o fetiţă de trei anişori, Giulia.



La nici 25 de ani, Teodora, este împlinită. Are o familie reuşită, dar şi o meserie pe care o face cu mult drag şi cu dăruire. Teodora şi-a impus de mică punctul de vedere. Cu personalitatea sa puternică, reuşea să o irite uneori pe mama sa.
„Îmi amintesc că într-o iarnă am plecat în sandale la grădiniţă. Era zăpada până la genunchi, dar eu eram în paltonaş, cu rochiţă, ciorăpei şi sandale. Mama nu a reuşit nicicum să mă convingă că ar fi firesc să mă încalţ în cizme. Am fost o alintată. Îmi permiteam să fac aproape orice afară, mă bazam pe Cristi, fratele meu mai mare cu şase ani decât mine”, a povestit cu zâmbetul pe buze Teodora.
De când era mică se juca de-a profesoara. Copiii de la bloc, dar şi cei de la grădiniţă, erau mereu aşezaţi pe băncuţe sau scăunele, primeau caiete şi creioane, iar Teodora era învăţătoarea care îi iniţia în tainele alfabetului sau ale aritmeticii. „Era jocul meu preferat. Nu mă gândeam, la vârsta aceea, că voi deveni profesoară. Îmi plăcea să le dau copiilor, care erau tot de vârsta mea, tot felul de exerciţii. Mereu aveau câte ceva de rezolvat când ieşeam eu afară. Acest joc a continuat şi la şcoală, dar şi în liceu. La adolescenţă l-am transformat. Imitam profesorii în pauze. Aşa ne amuzam noi”, a spus Teodora. Clasa a IX-a a găsit-o la Liceul „Mircea Eliade” din Reşiţa. Patru ani a studiat la clasa bilingvă, intensiv engleză, iar în clasa a XI-a a susţinut testul Cambridge.

Jocul copilăriei este profesia ei
„Îmi amintesc că a fost un examen destul de dur pentru acea vârstă. Am stat câteva ore în sala de examen. Datorită acestui test pot acum să predau, lucru pe care îl ador. După absolvirea liceului am decis că ar fi bine să urmez o facultate cu profil economic, dar dragostea mea pentru copii m-a determinat să nu mă îndrept către cifre şi calcule. Am lăsat meseria de economist la o parte şi m-am reorientat către jocul copilăriei”, spune Teodora.
A început să predea la grădiniţă imediat după absolvirea liceului. La 20 de ani s-a căsătorit cu Ovidiu, iar la 22 de ani şi-a făcut cel mai frumos cadou din viaţă, pe Giulia.

image

 „ Mă bucur că sunt apropiată de vârsta ei. Ne jucăm împreună, ne îmbrăcăm, ne prostim şi facem tot ce ne trece prin cap. Chiar dacă sunt tânără, încerc să fiu puţin severă. Nu vreau să facă prostioarele pe care le-am făcut eu. Am preferat să-mi dedic trei ani din viaţă Giuliei. Am stat mereu lângă ea şi am educat-o. Aşa cum am vrut eu, iar acum sunt mândră de ea”, a spus cu mândrie tânăra.



Întrebări şi răspunsuri

Cum sunt copiii din ziua de astăzi?
Inventivi. Haioşi, dezgheţaţi. Prind foarte repede. Sunt bucuroasă atunci când mă întâlnesc pe stradă cu foşti elevi care îşi amintesc de orele noastre.

Cum este munca la grădiniţă?
Foarte interesantă. Este mereu o provocare. O nouă provocare. Trebuie să învăţăm pe etape absolut tot.

Ce pasiuni ai?
Îmi place să citesc. Chiar dacă nu am foarte mult timp la dispoziţie, îmi fac mereu loc în program pentru sport. Şi ca orice femeie, ador să fac cumpărături şi să mă plimb cu Giulia.



Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec timpul cu familia mea. Să plecăm în excursii şi în călătorii. Îmi place să lucrez cu copii. Îmi reîncarc bateriile, îmi iau prin ei doza de optimism“, a povestit tânăra.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă trezesc devreme dimineaţa. Nu-mi place să fac lucrurile în grabă, să le fuşăresc. Nu-mi plac oameni care nu sunt politicoşi şi care nu sunt modeşti“,
a mai spus Teodora.

Tânăra profesoară consideră că de educaţia copilului trebuie să se ocupe chair şi părinţii.  " Nu este suficient ca noi să ne ocupăm de ei la grădi. Ar fi bine dacă şi părinţii ar lucra acasă cu micuţii. Ei trebuie să deţină un bagaj minim de cunoştinţe pe care noi construim, dezvoltăm", a explicat Teodora.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite