Reşiţa: PORTRET / Răzvan Bălălău studiază secretele limbii japoneze (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani este voluntar al ONG-ului Youth For Understanding România şi încearcă să-i determine pe tineri să se îndrepte spre burse externe.

PROFIL
Născut. 11.09.1988, Curtea de Argeş
Studii. Student în ultimul an al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, Secţia Germană-Japoneză
Experienţă. De cinci ani este voluntar al ONG-ului Youth For Understanding România
Familie. Necăsătorit


Răzvan Bălălău este un tânăr care la vârsta de 21 de ani are foarte multe realizări. Este mereu atent la ceea ce face şi încearcă să înveţe câtea ceva din fiecare experienţă prin care trece. Având bunicii la Curtea de Argeş, Răzvan a fost crescut la Reşiţa de „bunici adoptivi”.
„Părinţii mei munceau mult, iar pentru a nu merge la creşă am crescut în casa unor oameni deosebiţi care, din păcate, acum nu mai sunt printre noi, familia Lupescu. Împreună cu ei am învăţat şi limba germană. Am fost dat la grădiniţa germană, cu toate că ai mei nu ştiau această limbă, iar acum studiez în această limbă”, a povestit Răzvan. Nu are fraţi şi îşi iubeşte foarte mult părinţii, mai ales pe mama sa care l-a sprijinit în toate iniţiativele sale. „Mama a fost alături de mine mereu. Chiar dacă îi este greu că sunt plecat de lângă ea, sau dacă a avut emoţii de câte ori am plecat din ţară, a fost de accord cu tot ceea ce am făcut. Mă bucur că nu se simte diferenţa dintre generaţii”, a spus Răzvan.

Fascinat de cultura germană
Cu toate că nu este etnic neamţ, de mic a început să meargă la sediul Forumului German. A făcut parte şi din trupa de teatru „Rolf Bosser”, dar şi din formaţia de dansuri populare „Enzian”. Alături de ceilalţi tineri care se implicau în toate activitităţile culturale ale forumului, Răzvan a colindat o mare parte din Europa. „Eram mereu plecaţi. Am fost foarte uniţi. Pot să spun că familia Ţigla, a preşedintelui Forumului, este o a doua mea familie. Am avut parte de experienţe plăcute de-a lungul anilor”, a spus tânărul.
La finalul clasei a IX-a obţinut o bursă prin intermediul Fundaţiei Youth For Understanding România şi, astfel, clasa a X-a a studiat în Germania. „A fost prima mea plecare pentru o perioadă mai mare de timp. Am învăţat acolo un an. Am stat la o familie cu trei copii, am avut fraţi pentru prima dată în viaţă. Mi-a plăcut sistemul lor de învăţământ. Se aseamănă cu facultatea la noi”, a spus Răzvan.
Studiază limba japoneza
La finalul clasei a XII-a a decis că vrea să studieze chineza sau japoneza. S-a înscris la facultatea din Cluj, dar a susţinut şi examen de admitere la specializarea Germană–Chineză la Bucureşti. A intrat şi la această facultate. „Am fost 30 în primul an, iar acum la final suntem 8. Pot să spun că vorbesc japoneza binişor spre mediu. Este interesant”, a spus Răzvan.


Întrebări şi răspunsuri

Te consideri norocos?
Da. Am obţinut viză de America din noroc. A fost un concurs de karaoke şi cultură generală într-un local din Cluj. Am participat, iar premiul I a fost o excursie în SUA de trei săptămîni. Nu credeam că voi câştiga şi nici că voi obţine viza, dar în august am ajuns la Boston şi New York.

Ce înseamnă voluntariatul?
Este o muncă plăcută. Avem de câştigat. Fundaţia Youth For Understanding România atrage tineri pentru a participa la burse în străinătate. Noi îi pregătim, le prezentăm programul şi organizăm seminarii. Chair astăzi am fost în câteva licee din Reşiţa.

Ai pleca din ţară?
Nu. Dacă toţi am pleca din ţară nu s-ar schimba aici nimic şi trebuie să facem ceva.



Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec timpul cu familia mea, să mă joc cu căţelul nostru, Oscar, un beagle. Îmi place că sunt român. Îmi place să socializez. Îmi place să merg la teatru, să dansez, să mă uit la filme, să călătoresc“, a declarat tânărul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care spun ca nu sunt mândri că sunt români. Nu-mi plac ştirile de la ora 17.00, nu-mi plac oamenii ignoranţi şi oamenii care nu au ambiţie“, a spus Răzvan.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite