Reşiţa: PORTRET / Angelica Stanciu scrie versuri în grai bănăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Angelica Stanciu scrie versuri în grai bănăţean
Reşiţa: PORTRET / Angelica Stanciu scrie versuri în grai bănăţean

Tânăra născută în inima Banatului este îndrăgostită de mică de vorba locurilor natale şi tot de la o vârstă fragedă s-a apucat de scris poezii.

Angelica Stanciu este o tânără liniştită şi modestă. Se ajunge destul de greu la sufletul ei şi, la fel de greu, o determini să-şi povestească viaţa. Este precaută în tot ceea ce face şi obişnuieşte să analizeze orice. Când a fost mică a fost foarte cuminte. Nu ieşea din cuvântul părinţilor şi a suferit foarte mult când aceştia nu i-au dat voie să urmeze Cercul de Literatură care funcţiona în cadrul Palatului Copiilor.

„Locuiam în partea veche a oraşului. Făceam foarte mult până în centrul municipiului, iar de acolo până la Palat mai trebuia mers o bucată bună de drum. Părinţii nu aveau curaj să mă lase să merg singură, iar ei nu aveau timp să mă ducă acolo. Aşa că am început singură să scriu. Am scris şi poezii, dar şi versuri de muzică populară. Eram atrasă de poezia în grai bănăţean”, a spus Angelica.

La liceu şi-a împlinit visul. A devenit colaborator al Bibliotecii franceze din oraş şi s-a apropiat foarte mult de literatură. A scris la revista „Notre chemin“ (Drumul nostru) timp de câţiva ani şi s-a implicat în multe acţiuni culturale.

A învăţat graiul bănăţean la Şopotul Nou

Obişnuia să-şi petreacă vacanţele în Şopotul Nou. Acolo s-a familiarizat cu graiul bănăţean. „Mi-a plăcut mereu lumea satului. Sunt şi acum fascinată de curăţenia, sinceritatea şi simplitatea oamenilor de acolo. Este o simplitate care duce la măreţie. La sat există decenţă, oamenii sunt respectuoşi, dau dovadă de abnegaţie faţă de anumite persoane. Din păcate, la oraş s-au pierdut toate acestea”, a mai spus tânăra.

Fascinată de folclor în facultate

În anii de facultate a participat la cursurile de folclor susţinute de profesoara timişoreană Otilia Hedeşan, chiar dacă nu avea de studiat această disciplină. „Eram fascinată de cursurile Otiliei Hedeşan. Mergeam şi asistam. Am învăţat multe. Acum îmi prind foarte bine aceste cursuri. Mi-au prins bine şi atunci când am lucrat în televiziune, prezentam două emisiuni folclorice pe săptămână. Mi-au fost foarte dragi. Acum, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, lucrez ca şi referent pe meşteşuguri populare”, a spus Angelica.

În timpul liber, compune versuri pentru soliştii de muzică populară. Chiar dacă atunci când era mică „abera”, acum ea munceşte cot la cot cu solişti renumiţi. Monica Ştiopoane, Camelia Coicu, Pavel Zăvoianu, Coruna Marilena Dumitru, Ion Dragomir sau Elena Cozâltea sunt doar câţiva dintre artiştii cu care a lucrat.

Întrebări şi răspunsuri

Cum crezi că vei fi ca mămică?

Îmi este puţin teamă. Nu ştiu dacă mă voi ridica, pe viitor, la înălţimea aşteptărilor copilului meu. Ştiu că îl voi stresa. Sunt foarte ataşată de el. Chiar dacă mai am aproape trei luni până când nasc, deja îi citesc poveşti şi vorbesc cu el.

Obişnuieşti să şi joci pe muzică populară?

Nu. Nu-mi place să joc. Nu simt muzica jucând, ci ascultând. Îmi doresc ca micuţul meu său facă ceva în acest domeniu.

Care sunt temele preferate despre care compui?

În general, cele de dragoste. Dar trebuie să cunoşti omul pentru care compui, să interacţionezi cu el. Versurile trebuie să-l reprezinte.

ce-i place
„ Îmi place folclorul, îmi place tradiţia, îmi place tot ceea ce este vechi. Îmi plac limbile străine. Îmi plac călătoriile foarte mult. Timpul liber mi-l petrec acasă, cu soţul meu, la televizor sau citind. Sunt o fire liniştită şi de aceea prefer să nu ies foarte mult ”, a spus Angelica.
ce nu-i place
„ Nu-mi place ipocrizia, nu-mi place falsitatea. Nu-mi prea place lumea de astăzi. Mulţi oameni sunt răi. Toţi sunt bazaţi pe interes. Toţi aşteaptă să primească ceva gratis. Unii oameni sunt delăsători, nu au idealuri”, a adăugat Angelica.

Profil
Născută
- 08.06.1980  în Reşiţa.
Studii - Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Litere, Filosofie, Istorie, specializare Franceză-Spaniolă.
Experienţă - Redactor al  postului  local de televiziune din Reşiţa „Terra Sat”, prezentator al unor emisiuni folclorice.
Referent de specialitate în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale
Familie - Căsătorită.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite