Reşiţa: PORTRET / Andreea Dudă salvează lumea prin voluntariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Andreea Dudă  salvează lumea prin voluntariat
Reşiţa: PORTRET / Andreea Dudă salvează lumea prin voluntariat

Tânăra s-a implicat în diverse acţiuni. Pentru că a învăţat să ajute, şi-a făcut propria asociaţie cu care vrea să dezvolte sentimentul civic şi pe cel umanitar. Andreea a intrat în activitatea de voluntariat încă de mică, fiind implicată în diverse acţiuni la „Salvaţi Copiii” de la 15 ani.

PORTRET
Născută - 20. 11.1987, Timişoara
Educaţie - Facultatea de Filosofie
Ocupaţie - Asistent Manager la Asociaţia „Youth Spirit”
Familie - Necăsătorită


Aşa a înţeles care sunt beneficiile unei asemenea asociaţii umanitare şi a înfiinţat propria asociaţie, prin intermediul căreia doreşte să dezvolte spiritul voluntar în cât mai multe persoane. „Am văzut care sunt efectele voluntariatului, ale unei societăţi civile puternice şi am considerat că e bine să creezi o sferă în care oamenii pot creşte, se pot forma”, povesteşte tânăra.
La „Salvaţi Copiii” a ajuns după ce a fost recrutată din şcoală. „Ne-au chemat să ajutăm copiii străzii, să le ducem de mâncare. Am avut acţiuni cu copiii din orfelinate, apoi cu acţiunea de la apartamente”, îşi aminteşte Andreea.

Vrea să promoveze cultura
Pentru că dorea să modifice modul în care se face asistenţă socială acum în România, şi-a făcut propria asociaţie. Primul proiect al Asociaţiei are în vedere dezvoltarea copiilor din satele Ramna şi Valeapai. „Proiectul «Cei 22» se doreşte a fi o încercare de schimbare a perspectivei tinerilor din societatea noastră, prin sprijinirea accesului la educaţie şi la resurse informaţionale, prin promovarea culturii şi a valorilor comune în rândurile celor care nu au acces la piaţa liberă a ideilor, prin susţinerea tinerilor valoroşi, pentru ca dintre ei să se aleagă acei câţiva oameni mari ai societăţii noastre care vor pune în mişcare Întregul”, a declarat tânăra.
Iniţiativa a venit odată cu descoperirea unui fascinant model paideic, al filozofului român Constantin Noica.

Inspirată de filozofie
Învăţatul de la Păltiniş a scris, în 1981, un articol despre cum se poate construi o cultură vie şi performantă, articol intitulat. „Cei 22 sau despre cultura de performanţă”. Argumentul autorului era că o cultură de peformanţă se poate săvârşi doar atunci când din rândul celor mulţi vor ieşi la iveală câţiva, foarte buni, care „să trimită înainte popoarele şi istoria”. Ei trebuie să reprezinte modelul şi direcţia unei societăţi întregi. Constantin Noica considera că pentru realizarea acestui ideal e nevoie să se nască 22 de oameni mari de cultură din 22 milioane de cetăţeni. „Raţionamentul filozofului este următorul: orice fel de societatate se defineşte prin elitele ei. Pentru ca o societate să evolueze, este nevoie ca elitele ei să fie capabile să impună un ideal pe baza căruia întreaga societate să evolueze”, mai spune Andreea.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi cu asociaţia?
Un proiect pentru Retezat şi încercăm să plantăm floare de colţ pe o suprafaţă de 2.000 de hectare.

Aveţi şi contacte în străinătate?
Da, dorim un schimb de experienţă cu asociaţii străine, o legătură în Anglia cu „Ice Group”, avem nişte legături în Italia şi sperăm să dezvoltăm proiecte cu ei pe viitor.

Ce se întâmplă la Ramna?
Programul se întinde pe o săptămână. Se vor alcătui şapte ateliere în care copiii vor putea să se instruiască într-un domeniu nou (sau nu) pentru ei: pictură şi istorie, literatură, teatru, dans, bune maniere, astronomie sau anatomie umană.


Ce-i place
Andreea, ca orice filozof, citeşte foarte mult. Cu toate acestea, găseşte timp şi să admire o floare sau să împartă un zâmbet. Îi place să citească presa şi chiar să scrie articole, admirând activitatea jurnalistică.

Ce nu-i place
Nu-i plac oportuniştii. Spune că după Revoluţie este un oportunism în rândul majorităţii oamenilor. Nu-i plac fariseii, minciuna. Din păcate sunt foarte mulţi oameni care se folosesc de aceste calităţi pentru a-şi realiza interesele.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite