Reşiţa: PORTRET / Alexandru Rica reşiţeanul care studiază în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Alexandru Rica reşiţeanul care studiază în Anglia
Reşiţa: PORTRET / Alexandru Rica reşiţeanul care studiază în Anglia

 A plecat din ţară pentru că era nemulţumit de politizarea instituţiilor de învăţământ. Alexandru este unul dintre voluntarii centrului „Mansarda“.

Alexandru Rica este un tânăr care a reuşit să-şi vadă visul împlinit, acela de a studia în străinătate. Reşiţeanul este student la Aviation Management, Coventry, un oraş din Anglia. 

Coventry este pe locul opt în Anglia, cu o populaţie, de peste 300.000 de locuitori. Ca să ajungă aici, a fost ajutat de o firmă de consultanţă din Bucureşti. Ce-i drept, pentru a ajunge la facultate a trebuit să depună un mic efort. Cerinţele celor din Anglia au constat în faptul că Alexandru a fost nevoit să trimită o scrisoare în limba engleză de 500 de cuvinte în care să explice de ce a ales cursul respectiv. Englezii au fost încântaţi şi l-au acceptat.

„Am avut două opţiuni: Anglia sau Austria, la Secţia de Mecatronică-Robotică. Am fost admis la ambele facultăţi, dar am ales să merg în Anglia pentru că este vestită pentru învâţâmântul superior de calitate. Asta, mai ales că am oportunitatea să aprofundez cunoştinţele de limbă engleză“, a declarat Alexandru. Decizia lui de pleca pe alte meleaguri a fost întărită de aspectele din ţară. Era nemulţumit de politizarea instituţilor de învăţământ şi îşi dorea mult ca munca lui să fie apreciată la adevărata valoare.

Voluntar timp de doi ani

Cu ajutorul prietenilor, Alexandru decide să se alăture celor de la Centrul de Voluntariat „Mansarda“ din Reşiţa. Aici găseşte o echipă tânără şi se implică în numeroase campanii. Satisfacţia lui ca şi voluntar este aceea că a reuşit să înveţe, să interacţioneze cu cei din jurul său, cu toate că uneori oamenii i-au privit sceptic pe voluntari. Alexandru a continuat, timp de doi ani, să fie perseverent în tot ceea ce face.

„Mi-au rămas întipărite în minte cele două stagii de formare. Fiind vorba despre munca în echipă, în cadrul celor două acţiuni, am reuşit să ne cunoaştem mai bine. Cred că acest lucru este foarte important. Orice persoană are nevoie de o educaţie formală dar şi de una nonformală, ca să fie pregătită pentru viaţă“, a mai adăugat tânărul.

Hotărât să rămână în Anglia

Alexandru îşi doreşte să rămână la Londra. „Nu exclud posibilitatea să mă întorc în ţară. Totuşi, sunt conştient că în Anglia am mai multe oportunităţi de a mă realiza din punct de vedere profesional şi voi face tot posibilul să rămân o perioadă cât mai lungă de timp în această ţară“. Astăzi, Alexandru este student la Aviation Management şi nimic nu îl împiedică să demonstreze încă o dată că românii sunt ambiţioşi şi inteligenţi. Încă din prima zi de Facultate tânărul a fost plăcut impresionat de facilităţi. Atât persoanele din campus, cât şi cadrele didactice pun mare preţ pe materia cenuşie.

Întrebări şi răspunsuri

De ce crezi că în România nu există învăţământ de calitate?

Nu pot să spun că nu există învăţământ de calitate. Există doar cadre didactice care nu se respectă nici pe ei şi nici pe elevi.

De ce nu se implică mai mulţi tineri în acţiuni de voluntariat?
Tinerii de astăzi preferă să facă alte lucruri decât să devină voluntari. Unul dintre motive ar putea fi acela că acţiunile de voluntariat nu sunt destul de mult promovate de formatorii de opinie.

ce-i place
„Îmi place să ştiu că pot ajuta oamenii, atunci când au nevoie. Atunci când am timp liber, îmi place să stau cu prietenii“.

ce nu-i place
„Sunt dezamăgit că trăim într-o lume cu o mentalitatea înapoiată şi, din cauza acestui lucru, tinerii sunt luaţi mai tot timpul peste picior“, a spus Alexandru.

Profil
Născut - 29.08.1990, Reşiţa.
Studii - Liceul „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa, Secţia Matematică-Informatcă, intensiv germană.
Familie - Necăsătorit.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite