Reşiţa: PORTRET / Ion Albu duce tradiţia mai departe (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Ion Albu duce tradiţia mai departe (GALERIE FOTO)
Reşiţa: PORTRET / Ion Albu duce tradiţia mai departe (GALERIE FOTO)

Nea Ion este dirijorul fanfarei din Bănia de ani buni, pregătind atât tinerii care vor să intre în fanfară, cât şi actualii componenţi ai acesteia.

PROFIL
Născut. 28 aug 1935, la Bănia
Studii. Şcoala Generală din Bănia, Liceul Economic Reşiţa
Ocupaţie. Profesor
Familie. Căsătorit, doi copii




Ion Albu este un mare iubitor al tradiţiei. Imediat după ce a terminat opt clase s-a angajat la primărie. „La 40 de ani am făcut şi eu liceul la Reşiţa, liceul economic. Până atunci am fost secretar la Primăria Bănia, apoi contabil. De 19 ani sunt pensionar şi mă ocup numai de cele două fanfare din sat”, a povestit dirijorul. Muzica şi fanfara a iubit-o încă din copilărie.
„De mic am iubit muzica de fanfară. Noi avem fanfară în comună din anul 1922, dar abia la armată am cântat prima oară”. Omul a nimerit într-o unitate militară care avea o fanfară. Mai bine de doi ani a cântat cu trupa militară, unde a avut şansa să înveţe notele muzicale, să cânte după partituri. „Într-o zi, şeful fanfarei militare ne-a chemat la el şi ne-a spus că Statul se foloseşte prea puţin de noi, că venim în armată, învăţăm să cântăm, după care plecăm acasă. De aceea ne-a rugat ca, acasă unde vom merge, să înfiinţăm şi noi o fanfară”, şi-a amintit Albu.

A format cinci generaţii
Abia după ce a ieşit la pensie s-a putut ocupa serios de muzică, alături de Şcoala Populară de Artă din Reşiţa. A reuşit să întemeieze la Bănia o secţie externă a Şcolii Populare de Artă, care să iniţieze în cântarea de fanfară. „Am fost profesor şi m-am ocupat de ei. Până acum am avut cinci generaţii, chiar pe 15 iunie ultima generaţie pregătită de mine şi-a susţinut examenul de promovare şi atestare. Fiecare elev se pregăteşte timp de trei ani, după care dă un examen de atestare”, a povestit profesorul. Dar Ion Albu nu este numai teoretician, ci cântă la „bassfligorn”, un instrument specific fanfarelor. „Mi l-au pus în braţe la armată. Mi-au spus că mă potrivesc, cu dantura, cu buzele, că aici trebuie avute în vedere anumite criterii”, a povestit dascălul.
Primele instrumente ale fanfarei le-au primit în anul 1975, când Căminul Cultural le-a achiziţionat cu fonduri de la bugetul de stat. După ani de folosinţă ele au început să cedeze, iar reparaţiile au fost destul de scumpe pentru o primărie ca Bănia.
„În 1997 a venit în vizită la Gârbovăţ ministrul Apărării. Noi l-am primit cu fanfara, dar aveam mai mulţi copii decât instrumente. Aşa că i-am pus pe două rânduri şi o dată cântau cei din faţă, apoi cei din spate şi tot aşa. Ministrul a întrebat o fetiţă fără instrument că ea de ce nu cântă, iar fetiţa i-a răspuns că nu sunt destule instrumente. Atunci ministrul ne-a promis că ne va face rost de ele şi, după vreo lună, ne-am dus cu maşina şi am primit 27 de instrumente”, a povestit nea Ion.




Întrebări şi răspunsuri

De câte fanfare vă ocupaţi la Bănia?
De două. Fanfara Mare şi Fanfara Mică. În cea mare cântă veteranii, iar în cea mică sunt cooptaţi tinerii, elevii de la şcoala populară.

Câte persoane sunt în Fanfara Mare?
Undeva între 15 şi 17 instrumentişti. Aceştia sunt şi ei veniţi de la Fanfara Mică, unde mai întâi se pregătesc, merg prin turnee, apoi, când au suficientă experienţă, sunt promovaţi la Fanfara Mare.

Şi în Fanfara Mică câţi elevi aveţi?
Acum am avut o clasă de 11 elevi, care au promovat, şi în această toamnă trebuie să fac o altă clasă, tot aşa de 10-15 tineri, care vor să studieze timp de trei ani muzica de fanfară.



Ce-i place
Îi place muzica populară, atât cea din Banat, cât şi muzica sârbească, pentru că ambele se potrivesc de minune în Banat. Îi place să călătorească, să cunoască locuri cât mai multe din România şi de peste hotare şi îi place să lucreze cu copiii.

Ce nu-i place
“Nu îmi place lipsa de punctualitate, nu-mi place minciuna pentru că este soră cu hoţia. Când am repetiţii le spun copiiilor: voi m-aţi aşteptat vreodată pe mine?, că eu i-am aşteptat de multe ori. Nu-mi place ca oamenii să-şi piardă tradiţiile şi obiceiurile”, a mai spus nea Ion.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite