Reşiţa: PORTRET / Aihan Omer „Tot ce am reuşit datorez familiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Aihan Omer „Tot ce am reuşit  datorez familiei”
Reşiţa: PORTRET / Aihan Omer „Tot ce am reuşit datorez familiei”

Antrenorul momentului în handbalul românesc a câştigat tot ce se putea pe plan intern şi a scris istorie în Europa.

Cel mai în vogă tehnician din handbalul românesc mai este cunoscut şi sub apelativul „Turcul”, dar Aihan Omer este tătar la origini. La început, handbalul a reprezentat pentru el un hobby. Apoi, s-a transformat în pasiune şi meserie. S-a îndrăgostit de mingea mică după ce, în prealabil, şi-a încercat talentul în sportul-rege.

„Am început cu fotbalul, ca orice puşti, pentru că fotbalul este cea mai interesantă jucărie pentru orice copil. Unchiul meu mă ducea mereu la meciuri şi aşa s-a înfiripat plăcerea pentru sport. Am jucat din clasa a cincea până în a şasea la Farul Constanţa. După aceea m-am apucat de baschet, iar în clasa a şaptea am ajuns pentru prima dată în sala de handbal, datorită unui vecin”, îşi aminteşte Aihan.

A refuzat Steaua şi Dinamo

După terminarea junioratului a fost ofertat de Steaua şi Dinamo, dar părinţii l-au convins să facă facultatea la Constanţa, perioadă în care a jucat în liga a doua cu echipa oraşului. Asta nu l-a împiedicat să fie convocat la echipa naţională, în tricoul căreia a bifat peste 40 de selecţii.

„După terminarea facultăţii am ales să joc pentru Dinamo. Am stat doar doi ani, pentru că m-au trecut în rezervă după ce au constat că am rude în străinătate. Am plecat la Sibiu, unde am jucat trei ani. Apoi m-am întors acasă, la Constanţa, cu care am promovat în premieră în prima ligă. După încă doi ani, la vârsta de 30 de ani, am pus punct carierei de jucător”, povesteşte tehnicianul. La 31 de ani a îmbrăcat deja treningul de antrenor, la CSŞ Medgidia.

A scris istorie

A urmat un nou episod, Dacia Piteşti. „De pe ultimul loc am dus echipa pe locul cinci. Mi s-a atras atenţia că locul patru duce în cupele europene şi nu e voie, pentru că acolo banii mulţi se duceau la fotbal. Anul următor am păţit la fel”, povesteşte acesta. Adevărata ascensiune a început în 1999, când a realizat eventul cu Minaur, performanţă reuşită în premieră de clubul băimărean.  În 2001 a trecut pe banca lui Fibrexnylon Săvineşti, cu care, în trei ani a câştigat două campionate, trei Cupe ale României şi a dus echipa în grupele Ligii Campionilor. Revenit acasă, la HCM, a cucerit două titluri şi o Cupă.

Considerat doar un antrenor foarte norocos, căruia i s-a pus totul de-a gata, Omer şi-a demonstrat adevărata valoare la Reşiţa, reuşind cu UCMR să câştige trei ani la rând Challenge Cup, performanţă unică pentru handbalul românesc. Lucru care l-a propulsat şi pe banca tehnică a primei reprezentative a României.

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul succesului antrenorului Aihan Omer?

Familia. Tot ce am reuşit se datorează familiei. Soţia mea are grijă de maică-mea, de taică-miu şi de copii. Eu am avut parte de linişte, iar ei de sacrificii. Ei mi-au dat puterea să continui, iar rezultatele mele li se datorează şi lor.

E adevărat că aţi promis la începutul carierei de antrenor că veţi învinge Barcelona?
În glumă. Când eram la Medgidia, stăteam la un suc cu băieţii şi citeam în ziar de Barcelona. Le-am spus că trebuie să-i batem pe ăştia. Au râs de mine, dar s-a adeverit. Am obţinut o victorie istorică în faţa Barcelonei.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră să antrenaţi naţionala României?
O mare onoare, dar şi o mare responsabilitate. Am intrat în galeria marilor antrenori şi munca mea văd că a fost răsplătită. Naţionala e echipa unei ţări întregi şi e o presiune mare pe umerii mei. 

ce-i place
Între antrenamente, meciuri şi vizionări ale partidelor viitorilor adversari, Aihan Omer încearcă să găsească ceva timp liber pentru a se odihni sau a vorbi cu familia. „Îmi place să mă uit la filme istorice. Mă mai deconectez după un meci cu mare încărcătură”, adaugă tehnicianul.

ce nu-i place
Pentru a atinge înalta performanţă în sport, Aihan ştie că trebuie să respecte cu stricteţe anumite reguli. Tocmai de aceea spune că nu-i plac neseriozitatea, lipsa de sinceritate şi lipsa de comunicare. „Nu place când cineva nu înţelege că atunci când e distracţie, e distracţie, şi când e muncă, muncă să fie”, spune selecţionerul României.

Profil
Născut - 27.06.1960, la Constanţa.
Studii - Institutul de Învăţământ Superior Constanţa, Facultatea de Învăţământ Tehnic şi Pedagogic.
Familie - Căsătorit, are doi copii.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite