Orhideea olandeză a luat locul garoafei crescute în grădinile din Câlnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Molin oferă clienţilor săi mai mult decât o simplă floare
Dana Molin oferă clienţilor săi mai mult decât o simplă floare

Primăvara nu mai aduce profit ţărăncilor care vindeau flori din propria curte. Bişniţarii le-au luat locul la tarabe. Femeile care vindeau flori autohtone au fost scoase de pe piaţă de 20 de firme şi de zeci de bişnişţari.

Locul ţărăncilor la tarabele din Reşiţa a fost luat de comercianţii de flori care fac import. Mariana Vizate face bişniţă, în piaţă, cu produse alimentare, flori de import şi, atunci când piaţa o cere, cu ghiocei de pădure. „În fiecare an fac rost de buchete de ghiocei. Reşiţenii sunt înnebuniţi după aceste flori, spune Mariana Vizante. În ultimele zile, femeia a vândut peste 200 de buchete. Mariana nu se lasă intimidată de concurenţa pe care o are cu florarii, mai ales că femeia are clienţii săi fideli. Florile pe care le vinde ea sunt aduse din ţară, iar clienţii săi sunt mulţumiţi de calitate. „Ghioceii i-am adus de la cineva din Gătaia, anii trecuţi mai erau şi în Reşiţa. Din păcate anul acesta am fost nevoită să apelez la acest tertip, pentru că există posibilitatea să rămân fără ei“, a mai spus Mariana Vizante.


Florarii câştigă teren


Ţărăncile din Câlnic, care vindeau altădată ghiocei şi brânduşe pe bulevard au devenit istorie. Cererea de flori este acum satisfăcută la Reşiţa de aproximativ 20 de florării. Profitul acestora depăşeşte de multe ori 3.000 de lei pe lună. Afacerea cu flori s-a dezvoltat şi pentru faptul că reşiţenii au gusturi tot mai sofisticate în materie de flori şi plante ornamentale, cu toate că în florării preţul este mult mai mare. „Cumpăr de la florărie pentru că ştiu că sunt de bună calitate şi florarii au multă grijă de ele, mai ales că dacă cumpăr ceva la ghiveci, primesc şi unele sfaturi”, a spus reşiţeanul Alexandru Dan. 


Garoafa e uitată


Florarii spun că, în ultimii ani, reşiţenii au cam uitat de buchetele cu garoafe. „Moda garoafei şi a trandafirului a dispărut. Reşiţenii au pretenţii mai mari. Cumpără orhidee la ghiveci pentru care plătesc peste 60 de lei”, a spus Adrian Truia, proprietar de florărie. Aduse de la Szeghed, ghivecele de azalee sunt printre preferatele clienţilor. „Oamenii cumpără în această perioadă lalele, dar în topul vânzărilor sunt ghivecele cu azaleea. Pentru buchetele oferite în dar, reşiţenii aleg flori mai sofisticate, cum ar fi liatris, crini imperiali sau alstromeria“, a spus Dana Molin.


Cumpăr de la florărie pentru că ştiu că sunt de bună calitate şi florarii au multă grijă de ele.
Alexandru Dan, client

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite