Oameni ai legii angajaţi cu pile, la Poliţia Comunitară din Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rivelino Ecoboaia şi Claudiu Pescaru demască neregulile din Poliţia Comunitară
Rivelino Ecoboaia şi Claudiu Pescaru demască neregulile din Poliţia Comunitară

Un paznic şi un fost poliţist comunitar îl acuză în termeni duri pe şeful Serviciului Public Poliţia Comunitară. Potrivit lor, pe străzile oraşului aplică legea poliţişti cu reputaţia pătată şi care nu au luat note de trecere la examenul de rămânere pe posturi.

Rivelino Ecoboaia, paznicul angajat la Serviciul Public Poliţia Comunitară care a fost sancţionat cu cinci la sută din salariul pe o lună pentru că şi-a făcut, în timpul serviului, nevoile fiziologice la toaleta de acasă, este hotărât să demonstreze toate neregulile pe care le face Alexandru Ciati, şeful comunitarilor reşiţeni. Susţinut de colegul său împreună cu care a fost sancţionat, fostul poliţist comunitar Claudiu Pescaru, Ecoboaia lansează o serie de acuzaţii foarte grave la adresa lui Ciati.

Plângeri penale
“Împotriva domnului Alexandru Ciati şi a celor din comisia de exameinare din cadrul Poliţiei Comunitare am făcut plângeri penale pentru abuz în serviciu. În data de 8 septembrie 2010, când s-au dat examenele pentru rămânerea în instituţie, conform Ordonanţei 63, care prevedea un poliţist comunitar la o mie de locuitori, s-au încălcat unele dispoziţii pe care tocmai dânşii le-au dat. Criteriul obligatoriu era să nu participle la concurs nimeni cu sancţiune”, susţine Rivelino Ecoboaia.
    Alexandru Ciati confirmă faptul că, la examenul respectiv nu puteau participa toţi angajaţii. “Nu este vorba despre un regulament, e vorba de procesul verbal întocmit între Poliţia Comunitară şi reprezentanţii sindicatului afiliaţi la Cartel Alfa. Noi am stabilit aceste criterii în aşa fel încât să urmărim mai multe aspecte. S-a stabilit că agenţii care au penalizare mai mult de cinci la sută pe o lună să intre sub incidenţa criteriilor”, explică şeful Poliţiei Comunitare.

Poliţist de nota 2
    Ecoboaia se laudă însă că are probe clare, care demosntrează că la examen a participat doar cine a vrut Ciati şi că nu s-a ţinut cont de niciun alt criteriu. “Consider că s-a făcut un abuz în serviciu. Puteau să participe doar agenţii care n-au fost sancţionaţi din 2005, de când s-a înfiinţat Poliţia Comunitară. Domnul Daniel Balazs Orban, funcţionar public în cadrul instituţiei, a participat la examen. Mai mult decât atât, a luat nota 2,20, iar normele metodologice stabilite prevedeau clar minim nota 5. Mai grav este că a fost reîncadrat normal pe lângă alţi funcţionari publici”, reclamă Ecoboaia.

Bun şi sancţionat
    Dispoziţia de sancţionare Nr. 1/1157 din 16.03.2007 confirmă faptul că Daniel Balazs Orban a plecat acasă într-o lună cu mai puţin de zece la sută din salariu, ceea ce-I dă şi mai multă apă la moară lui Rivelino Ecoboaia. “Culmea, domnul Orban a fost sancţionat când preşedintele Comisiei de Disciplină era chiar Alexandru Ciati. A mai participat la concurs şi Petcu Nicolae, care şi el a fost sancţionat. Dânşii nici măcar nu au trecut examenul.

Alexandru Ciati se apără şi spune că nu a fost nimic ilegal la concursul pentru rămânerea pe posturi. “Daniel Orban a ocupat un post la funcţionarii publici. Ulterior, pentru postul acela, cei care au dat examen au plecat. E vorba de cazul unui băiat care a vrut să plece la Direcţia de Asistenţă Socială. Postul acela trebuie să fie ocupat de cineva, nu puteam să aduc pe unul de pe o funcţie mai mare, pe o funcţie mai mică. Ăsta este mecanismul. Motiv pentru care, ca să nu rămân în minus, că oricum suntem prea puţini, a trebuit să-l iau pe el. Este posibil să fi fost sancţionat, dar eu am vrut să-l păstrez aici şi altul nici nu era pe acelaşi nivel de funcţie. Nu ştiu ce notă a luat, dar putem să ne uităm pe lucrarea lui. Eu am avut pretenţia de a-i păstra pe cei mai buni”, a precizat Ciati.

 Claudiu Pescaru are şi el motive să fie supărat. „Eu am fost în aceeaşi siuaţie. Am avut o sancţiune înainte şi n-am participat la examen din cauza asta”, susţine fostul poliţist comunitar. Rivelino Ecoboaia a ţinut să aibă ultimul cuvânt. “Legea 188 prevede transferul funcţionarilor publici în altă structură a Primăriei, dar de data asta s-a dat un examen şi nota examenului a fost nefavorabilă. Au fost reîncadraţi pe baza unei hârtii că au fost decăzuţi din funcţie, din principal în debutant, sau din superior în principal. Lucuri care, conform Legii 188, nu sunt normale”, a punctat Ecoboaia.


    Vom reveni cu amănunte ale scandalului de la Poliţia Comunitară în ediţiile viitoare.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite