NEWS ALERT Nouă persoane au fost reţinute în urma descinderilor din această dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la primele ore ale dimineţii în Caraş-Severin au loc descinderi în Zona Oraviţei. Până la această oră au fost reţinute nouă persoane, dintre care șase sunt agenți de poliție de frontieră. Din declarațiile anchetatorilor reise că toți cei care au ajuns pe mâna procurorilor au strânse legături cu rețeaua lui Halăs, săltată în luna septembrie a anului trecut, pentru tutunul sârbesc netimbrat, băgat ilegal în ț

UPDATE, ora 20.00

Pe numele celor şase poliţişti de frontieră care au fost aduşi astăzi la Parchet au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Au mai fost reţinuţi totodată doi contrabandişti de ţigări, iar un al treilea a plecat acasă după ce a fost audiat. Cei opt reţinuţi vor fi prezentaţi în cursul zilei de mâine Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE ora 16.00 Polițiștii sunt audiați și la această oră

Cei șase agenți de la frontieră, dar și cei trei civili care sunt acuzați că ar face parte din rețeaua Halăs, au fost aduși la Parchet, unde sunt audiați de procurori. Până la această oră, doi dintre ei reținuți au primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, iar mâine vor ajunge în fața instaanței cu propunerea de arestare preventivă.

Trei dintre persoanele din acest dosar au deja un avocat. Cosmin Bolosin îi apără pe agentul Brebu Sorin, dar și pe vecinul acestuia de stradă, Petrică Radovan. Tot Bolosin a fost contactat ca să îl apere pe Miuța Alin, acuzat de contrabandă. "Probele din acest dosar sunt declarații date de martorii din alte dosare, interceptări telefonice și filajul",  a spus avocatul Cosmin Bolosin. 

UPDATE ORA 14.00 Pe mână cu infractorul

<!--[if gte mso 10]>

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin  au dispus reţinerea pentru 24 de ore inculpaţilor Tiucă Constantin Marcel, Munteanu Aurelian Alin, Brebu Sorin Savu, Ciocănel Graţian, Ciublea Nicolae Ion şi Creţa Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigări şi luare de mită.

„ Facem precizarea că inculpaţii au calitatea lucrători de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş –Severin. În fapt, se reţine că inculpaţii, având atribuţii specifice de pază în zona de frontieră cu Republica Serbia,  s-au folosit de calitatea deţinută pentru a facilita membrilor unei grupări infracţionale organizate introducerea ilegală în România de cantităţi însemnate de  ţigări, fără plata taxelor vamale“, se arată în comunicatul Biroului de Presă al DIICOT. În schimbul ajutorului acordat, inculpaţii au primit sume de bani cuprinse între 2000 şi 2500 de euro.

  Acţiunea desfăşurată astăzi reprezintă o continuare a operaţiunii procurorilor D.I.I.C.O.T., finalizată cu  trimiterea în judecată, la data de 24 ianuarie 2011, a altor şapte inculpaţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări.

ORA 08.00 Descinderi la Oravița

Cu noaptea-n cap, zeci de mascați au luat cu asalt mai multe localități din Caraș-Severin. Cu această acțiune, ei au continuat ceea ce au început colegii lor de la Direcția Națională Anticorupție în urmă cu o lună. Asta pentru că, printre persoanele vizate se află nici mai mult, nici mai puțin de șase vameși și polițiști de frontieră, care au înlesnit intrarea tutunului de contrabandă în țară.

Pe lângă cele șase cadre, și alți trei civili sunt în aceeași oală și s-au ales cu casele percheziționate. Întreaga acțiune s-a lăsat nouă arestări și se întinde cu audieri pe parcursul întregii zile. “Este vorba despre destructurarea unui grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea infracţiunilor de criminalitate organizată, din sfera contrabandei cu ţigări”, a declarat în această dimineață Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Cele nouă persoane pentru care procurorii au dat mandate de aducere vor fi conduse la sediul DIICOT, Biroul Teritorial Caraş-Severin pentru audieri.

În relații cu Halas
Descinderile de astăzi din mai multe localităţi din zona Naidăş-Oraviţa sunt rezultatul declaraţiilor pe care Florian Halăs le-ar fi dat în ultima vreme procurorilor. Cel puţin aşa susţin surse apropiate anchetatorilor. Potrivit acestora, Florian Halăs şi membrii grupului condus de fostul fotbalist a lui AS Oraviţa nu se mai oboseau să treacă ţigările de contrabandă prin Vama Naidăş.

Aceştia preferau să introducă ţigările în ţară cu căruţa, prin zona liberă, care era păzită de poliţişti de frontieră ce şi-au dat mâna cu contrabandiştii. Numele agenților corupți ar fi fost dezvăluite anchetatorilor tocmai de către Florian Halăs, pe care instanţa se încăpăţânează să-l ţină după gratii din luna septembrie a a anului trecut.

“Biroul Teritorial al DIICOT Caraş-Severin a efectuat trei percheziţii domiciliare şi a luat măsuri pentru punerea în aplicare a nouă mandate de aducere, activităţi ce sunt desfăşurate într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea infracţiunilor de criminalitate organizată, din sfera contrabandei cu ţigări”, a declarat în această dimineață Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

Reținuți încă din 2010
Membrii celui mai bine organizat grup din zona Naidăş-Oraviţa, aşa cum vorbesc anchetatorii despre lotul Halăs, au fost reţinuţi în urma descinderilor din data de 9 septembrie. Şapte dintre cele 14 persoane conduse de mascaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au fost prezentate Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă.

Cosmin Ionel Bumbu, Florian Halăs, Dalibor Titel Jurcă, Radu Ștefan Muntean, Cristian Szilagyi, Petru Tare și Pavel Țunea au fost arestaţi preventiv şi de atunci tot încearcă să obţină eliberarea condiţionată.

“Prejudiciul estimat prin neplata taxelor şi accizelor la bugetul de stat este de aproximativ 800.000 lei”, Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt IPJ Caraş-Severin          


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite