Mobilizare generală în rândul pensionarilor cu epoleţi care au dat statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Costel Gîlcă şi apărătorii tuturor pensionarilor MAI şi MAPN din întreaga ţara pun la punct o strategie comună prin care să câştige toate procele intentate statului din cauza diminuării pensiilor.

La Tribunalul Caraş-Severin au fost înregistrate nu mai puţin de 121 de plângeri împotriva statului român. Reprezentaţi prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, pensionarii MAPN şi MAI din judeţul Caraş-Severin s-au adresat instanţei pentru a-şi apăra drepturile după ce guvernul i-a ars serios la buzunar. Cred că sunt peste 15.000 de dosare în toată ţara. Numai în Bucureşti sunt peste 11.000, dar şi aici la Reşiţa sunt foarte multe. Majoritatea sunt în pronunţare, în diverse stadii incipiente, dar unele au fost câştigate, au rămas definitive. Instanţele din Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu sau Constanţa au admis cererile de chemare în judecată şi au dat deciziile favorabile. La momentul recalculării, Hotărârea de Guvern 735/2010 în baza căreia făceau recalcularea era suspendată, nu-şi mai producea efectele şi atunci e clar că nici statul nu mai avea pe ce să recalculeze. În plus, toate au fost emise de către Ministerul Apărării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, ministere care, din data de 23 decembrie, nu mai aveau competenţă, pentru că toată competenţa fusese dată Casei Sectoriale de Pensii”, a precizat avocatul Costel Gîlcă.
    Acţiunile în instanţă nu se opresc însă aici. „Vom mai avea încă un val de contestaţii, la fel de multe, pentru că se emit decizii de revizuire a deciziilor recalculate. Fiecare decizie de revizuire va fi şi ea contestată, deci alte câteva zeci de mii de dosare. Noi suntem în discuţii cu toţi avocaţii din ţară despre motivele pentru care s-au câştigat dosarele. Sunt întâlniri de strategie”, a mai spus Gîlcă.


    La fel de optimistă este şi Loredana Sabo, avocata care îi reprezintă în mod direct pe cei 121 de pensionari cărăşeni. “S-au promovat aceste acţiuni în virtutea liberului acces la justiţie. Practic, se încalcă dreptul de proprietate ce derivă din dreptul la gradul militar avut, precum şi din noţiunea de “bun”, aşa cum a fost ea interpretată de CEDO. Consider că militarilor li se cuvine pensia, este o contraprestaţie pentru sacrificiul pe care aceştia au fost obligaţi să-l facă atâta timp cât au fost cadre active sau rezervişti. Deciziile şi procesul de recalculare sunt nelegale raportat la dispoziţiile Constituţiei, ale Dreptului Comun şi legislaţiei europene în materie. Acţiunile sunt îndreptate împotriva Caselor Sectoriale de Pensii ale MAPN, MAI şi SRI”
, a declarat avocata Loredana Sabo, cea care apără interesele celor 44 de pensionari din MAPN şi 77 din MAI.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite