Reşiţa: Mirajul vestului debusolează copiii (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile şi şcoala încearcă să umple golul lăsat în viaţa adolescenţilor de părinţii plecaţi peste hotare.

Tot mai mulţi minori rămân fără părinţi pentru că adulţii aleg să plece la muncă în străinătate. Este şi cazul a patru copilaşi din Reşiţa, a căror mamă a plecat acum şapte ani în Portugalia din dorinţa de a le oferi un trai decent copiilor săi. Aceştia au rămas în grija bunicilor, care le-au devenit în timp părinţi.

„În iunie se  împlinesc şapte ani de când fata mea a plecat să muncească afară. Fetiţa cea mare avea atunci opt anişori. Micuţii au crescut lângă mine. Am trei nepoţele şi un nepot. Până acum nu am avut probleme cu ei, nu a fost necesar să abandoneze şcoala, chiar mă bucur că am putut să îi sprijin”,  a spus Rodica Galescu, bunică. Acesta este însă un caz fericit.

Probleme grave

Lipsa părinţilor aduce de multe ori carenţe în comportamentul copiilor, unii ajung să părăsească şcoala sau să comită infracţiuni. Specialiştii consideră că o familie destrămată este cel mai important factor care împinge copilul în comportament antisocial. „Fiecare caz este aparte. Generaţiile actuale sunt mai exigente şi au nevoie de îndrumare,  mai ales la vârsta gimnaziului sau a liceului. Sunt foarte importante persoanele în grija cărora rămân aceştia. Pentru că există adolescenţi care se exteriorizează sau copii care ţin totul pentru ei şi izbucnesc la un moment dat”, a explicat Camelia Bojinescu, psiholog.

Un sprijin pentru cei derutaţi sunt profesorii. Aceştia îi îndrumă şi le oferă atenţie, dar nu pot suplini prezenţa părinţilor şi acasă.

Proporţiile exacte nu sunt cunoscute

Autorităţile nu cunosc exact numărul minorilor abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. „Nu există o situaţie exactă pentru că nu toate consiliile locale trimit o situaţie  completă, aşa cum impune legea.

Avem o colaborare bună cu şcolile şi, în mare parte, aflăm de la acestea de cazurile de abandon. Multe cazuri pot fi evitate dacă şi şcolile ne sesizează problemele în fază incipientă”, a precizat Ana Vasile, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin.


Familii destrămate
Autorităţile spun că au luat în evidenţă, în anul 2008, 1.300 de copii abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Cifra este în uşoară scădere faţă de anul precedent. La finele anului 2007 erau aproximativ 1.700 de micuţi cu părinţii plecaţi la muncă peste hotare. Toţi au rămas în grija bunicilor, sau a altor rude.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite