Reşiţa: Ion Măran a cărat sute de proiectile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pirotehnistul din cadrul ISU „Semenic”  este „pompierul” care  ştie cum să se poarte cu proiectilele neexplodate.

Profil:

Născut: 11 aprilie 1961, la Berzasca
Educaţie: curs de pirotehnist
Experienţă: artificier în cadrul fostului Combinat Siderurgic din Reşiţa. Din 2007 este încadrat la ISU „ Semenic”
Familie: căsătorit, doi băieţi

Ion Măran este o persoană liniştită şi foarte calmă. Vorbeşte cu multă pasiune despre meseria sa, iar atunci când face acest lucru, faţa i se luminează, iar bucuria i se citeşte pe chip. Îşi iubeşte meseria şi nu se teme să lucreze cu proiectilele rămase neexplodate, care ies la suprafaţă în urma unor lucrări.

„Este o meserie frumoasă şi curată. Este o muncă nenormată care presupune foarte multă atenţie. Am îndrăgit această meserie de când m-am familiarizat cu ea. După ce am absolvit liceul am lucrat la Moldova Nouă ca electrician de maşini şi instalaţii miniere, în uzina de preparare”, a spus Ion Măran.

Din anul 1988 a decis să se îndrepte către pirotehnie. L-au fascinat mereu arta focului, tehnica folosirii muniţiei şi substanţele explozive. A absolvit cursul şi a lucrat în Poligonul de la Jăgălia. Acolo a verificat şi experimentat muniţie şi armament de artilerie şi infanterie. La început a avut emoţii. Trebuia să facă foarte multe teste. Verifica armele. Era extrem de periculos. Un moment de neatenţie era suficient pentru a produce o tragedie. A pierdut colegii care au făcut greşeli.
Din anul 1998, Ion Măran a revenit la Reşiţa şi s-a angajat la Combinatul Siderurgic. A lucrat ca artificier. În anul 2007 s-a hotărât să intre în Ministerul Administraţiei şi Internelor. De doi ani este omul care răspunde de proiectile în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”.

Bombă de 50 de kilograme


Plutonierul adjutant şef ştie că „obiectele” cu care lucrează sunt periculoase, dar nu se teme de acest lucru. Este foarte atent atunci când trebuie să ridice un proiectil, nu se impacientează. Primul lucru pe care îl face atunci când ajunge în teren este de a-i îndepărta pe toţi curioşii din zonă.

„Muniţiile sunt periculoase. Par inofensive, dar nu este aşa. Am avut noroc că, până în acest moment, nu a fost necesar să mă ocup şi de neutralizare. Cum ajungem în teren trebuie să facem cercetarea, delimităm perimetrul şi identificăm muniţia. În momentul în care consider că nu prezintă risc, muniţia se poate ridica şi transporta. Comunicăm în permanenţă cu radiotelefoanele. După ce o ridicăm, o transportăm cu mare atenţie. Trebuie să ţin muniţia în braţe ca şi cum ar fi un nou născut. Cel mai dificil a fost când am ridicat un proiectil de 48 de kg. Răsuflu uşurat atunci când ajunge în depozit”. Ion Măran a aflat în timp multe secrete despre meseria sa. Consideră că nu ştie totul şi că mai are de învăţat, deoarece fiecare misiune diferită de o alta.

Întrebări şi răspunsuri

Ce simţiţi în momentul în care sunteţi cu proiectilul în braţe?
Mă gândesc cum să ajung mai repede la maşină cu el pentru a-l depozita.

Care este zona în care aţi găsit cele mai multe proiectile?
În Reşiţa sunt cele mai multe. Şi la Moldova Nouă. Ies la suprafaţă atunci când se fac diverse lucrări.

Care este cea mai ciudată întâmplare pe care aţi trăit-o de când sunteţi militar?
Chiar în urmă cu două săptămâni am găsit un bărbat  care a transportat proiectilele cu plasa. Sunt persoane care caută fier vechi şi nu-şi dau seama ce găsesc. Suntem mereu atenţi la zonele în care se caută fier vechi. Este bine că am fost feriţi de evenimente.

Ce-i place

„Îmi place să-mi petrec timpul cu familia. Îmi place să ies în natură, să mă recreez. Îmi place să-mi privesc băieţii şi să le dau sfaturi. Îmi place că soţia mea mă înţelege şi că nu se supără când trebuie să plec de acasă. Chiar dacă uneori avem planuri. Îmi place că aici la ISU suntem o mare familie”, a spus Ion Măran.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care mint. Nu-mi plac oamenii aroganţi. Nu-mi place că unii sunt invidioşi. Nu-mi plac persoanele care înteleg greu anumite lucruri, sau, mai bine zis, cei care se fac că nu înţeleg. Nu-mi place că stau la bloc. Nu mă simt bine între cei patru pereţi, aş vrea să am o casă cu curte şi grădină”, a precizat pirotehnistul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite