Datele prezentate Consiliului Științific nu au fost nici de această dată suficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La orele prânzului se va pune punct în ceea ce priveşte ilegalitatea făcută în Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului. Întâlnirea are loc la sediul celor care răspund de rezervaţie, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin vor trebui să fie şi ei prezenţi.

Ora 21.00

După aproape opt ore de discuții, unii ar spune aprinse, verdictul în cazul clădirii de pe Semenic a fost dat. Membrii Consiliului Științific al Parcului Național Semenic Cheile Carașului nu au fost de acord nici de această dată cu lămuririle aduse de reprezentanții Consiliului Județean. Din datele pe care le deținem deocamdată este vorba de o serie de măsuri care trebuie respectate atât de constructor cât și de beneficiarul construcției. Conform unei surse demne de încredere, „deocamdată se așteaptă aplicarea măsurilor ce prevăd și soluții pertinente“. Dintre principalele măsuri care atrebuie luate imediat menționăm că se numără refacerea proiectului clădirii și atuparea șanțului de drenaj. Conform ultimelor reglementări în ceea ce privește zonele de habitat protejate prin lege, orice construcție are nevoie de „undă verde“ de la Comisia Europeană.

Astăzi ora 11.00

Membrii Consiliului Ştiinţific al Parcului naţional Semenic Cheile Caraşului se întâlnesc în câteva ore pentru a asculta părerea reprezentanţilor Consiliului Judeţean asupra clădirii din rezervaţia naturală. „Cei de la Consiliul Judeţean au solicitat o întâlnire pentru a expune şi punctul lor de vedere“, a declarat Silviu Constantin, preşedintele Consiliului Ştiinţific. Această întâlnirea are loc în ciuda faptului că în luna martie a fost respins studiul de impact pe motive că nu demonstrează că în zona de construcţie nu se află o porţiune dintr-o arie protejată, mai exact turbărie activă.

Remedierea situaţiei...
Mai bine de şase luni, firma constructoare a săpat şi finalizat fundaţia unei aşa zise cabane Salvamont şi a unui centru de informare turistică, imobil în care, conform mai multor documente, ar fi putut înopta aproape 56 de persoane. Ziua de astăzi este una decizivă. Dacă membrii consiliului nu vor da avizul de construcţie, cei de la Consiliul Judeţean vor fi nevoiţi să dărâme ce au construit, iar până la data de 1 octombrie să repună habitatul distrus de turbărie activă. După mai bine de şase luni de „dezmăţ“ în staţiune, Garda de Mediu a emis un avertisment şi o înştiinţare prin care au fost oprite lucrările. „În data de 26 mai am emis documente către Consiliul Judeţean Caraş-Severin prin care le-am cerut să oprească lucrările până la obţinerea avizului Parcului Naţional“, a declarat Marius Cârpean, directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite