PORTRET: Lorena Pela a lăsat pianul pentru folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lorena Pela
Lorena Pela

Tânăra de doar 16 ani cântă încă de la vârsta de cinci ani. Reşiţeanca doreşte să devină o interpretă cunoscută şi apreciată. Obişnuită cu muzica populară, Lorena a luat decizia de a se înscrie la canto şi să renunţe la partiturile clasice studiate timp de trei ani

Lorena Pela şi-a petrecut primii cinci ani din viaţă la Oraviţa. Acesta este locul în care adolescenta a ascultat primele acorduri ale muzicii populare. Când era mică, o auzea mereu cântând pe bunica sa de la care a învăţat primele cântece.

„Bunica îmi cânta mereu, cred că pentru a mă linişti. Tot ce am auzit şi văzut în acea perioadă, toate amintirile, sunt încă vii în mintea şi sufletul meu. Oraviţa este vatra mea, este locul meu. Şi acum acolo mă simt cel mai bine, mă simt acasă. Tata cântă la vioară”, a povestit Lorena. Fetiţa pasionată de muzică a fost înscrisă la Şcoala Populară de Artă atunci când s-a mutat cu părinţii la Reşiţa.

A dus muzica populară peste hotare

Obişnuită cu muzica populară, Lorena a luat decizia de a se înscrie la canto şi să renunţe la partiturile clasice studiate timp de trei ani. „Nu pot să spun că am fost fascinată de pian. Doamna profesoară era destul de exigentă, iar eu am îndrăgit-o mult pe doamna care preda canto. Aşa că am început să fac studiu şi exerciţii pentru voce. Doar că eu studiam canto clasic şi eram mereu tentată să fac acele floricele tipice muzicii populare. Întâmplarea a făcut ca cei de la Ansamblul Semenicul să mă audă. Mi-au propus să cânt cu ei”, îşi aminteşte Lorena. De-a lungul anilor a reuşit să participe la concursuri şi chiar să plece peste hotare cu ansamblurile în care cântă.

„Am văzut Franţa, Bulgaria. Serbia, Italia, Grecia. Este frumos când suntem plecaţi. Este obositor, dar e relaxant. La 9 ani am avut un spectacol în Italia. Eram la Floare Bănăţeană. Eu jucam şi cântam. Mi-am dat seama că efortul este prea mare. Am ales muzica” spune mica interpretă.

Îşi doreşte o carieră în muzică populară

Ea nu-şi neglijează şcoala şi face tot posibilul pentru a învaţa cât mai bine, dar şi pentru a-şi clădi o carieră. A înregistrat trei piese şi pregăteşte altele trei. Lorena are trei costume populare şi mai multe catrinţe. Este foarte mândră de o ie veche de peste 100 de ani.

Lorena a crescut fără fraţi sau surori. A fost singură la părinţi până la vârsta de 14 ani. Şi-a dorit mereu o surioară, dar nu a avut noroc să-şi împartă jucăriile. În urmă cu un an visul ei s-a împlinit.

Lorena şi Maya

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales un liceu teoretic?
Am vrut să am o specializare. Îmi place acest profil foarte mult. Mă atrag limbile străine şi-mi place mult şi româna. Muzică fac oricum şi consider că este important şi învăţatul.

Acum în ce ansamblu eşti?
La Câlniceana, dar şi la Ansamblul Alunelu din Pieleşti, aproape de Craiova.  

Cine te sprijină?
Părinţii sunt alături de mine. Mama venea mereu cu mine când eram mică în turnee. Trebuia să mă ajute la îmbrăcat. Interpreta Monica Ştiopoane este alături de mine. Ea m-a ajutat şi cu înregistrările. Adi Drăgan şi Mircea Virgil mi-au făcut cântecele.

Ce-i place
„Îmi place muzica, îmi place natura. Îmi place mult să stau cu Maya. Îmi plac calculatoarele. Îmi place să-mi petrec vacanţele la Oraviţa. Acolo este minunat“.

Ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea de orice natură. Nu-mi place bârfa. Cred că sunt prea mică să am lucruri care nu-mi plac. Nu m-am izbit de probleme“.

Profil
Născută. 18.07.1994, Oraviţa
Ocupaţie. Elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Vuia”, secţia filologie-istorie

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite