Lorena Garoiu este profesoara pasionată de portrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a absolvit de curând cursurile de master în pictură şi de anul acesta le împărtăşeşte elevilor experienţa sa. Desenează de la vârsta de trei ani cu multă pasiune şi dăruire. Drumul său în lumea artei a început cu desenele de pe pereţii casei.

 „Am moştenit această pasiune pentru arta plastică de la tatăl şi de la unchiul meu. Îmi plăcea de mică să desenez câte ceva. Ca orice copil, primele schiţe le-am făcut pe pereţi. Unchiul meu m-a îndrumat chiar de la început. El îmi arăta cum să desenez. Mâzgăleam ochii, îmi plăcea să desenez lucruri expresive”, a mai spus cadrul didactic.

Din clasa a V-a, tânăra a început să fie tot mai preocupată de desene şi, sub îndrumarea unchiului său Adrian Garoiu, Lorena a învăţat toate tainele unei picturi. „Din clasa întâi până în clasa a V-a am studiat pianul, dar în paralel îmi plăcea să desenez şi am decis să mă înscriu la cercul de pictură al Liceului de Artă din Reşiţa”, a mai spus aceasta. Lorena se făcea remarcată prin portretele pe care le realiza. Mereu atentă la feţele din jurul său tânăra îşi desena toţi prietenii.

Premiul naţional la desen

„Încă din şcoala generală mi-au plăcut portretele. Consider că sunt complexe, exprimă anumite stări. La început desenam orice chip vedeam, prieteni, colegi chiar şi vecini. Acum caut feţe care exprimă un anumit dramatism al vieţii”, a explicat artista. Talentata reşiţeancă a câştigat în perioada liceului un concurs la nivel naţional. „Am obţinut locul I la Concursul Naţional de Desene din 2000. Evenimentul a avut loc la Tulcea. Am avut de desenat un portret la prima vedere. A fost o experienţă frumoasă şi am fost bucuroasă că cei din juriu mi-au apreciat munca”, a mai spus Lorena.

La 16 ani tânăra şi-a sărbătorit ziua de naştere într-un mod inedit. „Am decis să am prima expoziţie chiar de ziua mea. Am prezentat la galeria liceului „Lyceum”. Am pregătit pentru acel eveniment 20 de picturi şi compoziţii abstracte. Până în prezent am avut parte de şase expoziţii personale”, a afirmat reşiţeanca.

Tot în 1999 când a avut parte de prima expoziţie personală. Lorena a participat şi la o expoziţie de grup în Germania. „De-a lungul anilor am participat la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale şi am avut ocazia să particip şi la 19 expoziţii de grup atât în România, cât şi peste hotare”, a mai spus portretista. De anul acesta, ea este profesor şi spune că este foarte interesant să lucreze cu copii, pentru că aceştia sunt creativi şi sinceri.

Întrebări şi răspunsuri
Cine a fost mentorul tău?
O importanţă deosebită în dezvoltarea mea artistică a avut-o unchiul meu, pictorul Adrian Garoiu, dar şi unul dintre profesorii din perioada masteratului Constantin Flondor. Este mentorul meu şi sunt onorată că am avut ocazia să învăţ de la dânsul pentru că este unul din cei mai buni pictori în viaţă.

Care a fost cea mai importantă expoziţie?
În anul 2006 mi-am expus desenele în cadrul unei expoziţii eveniment. A fost cea mai grandioasă prezentare personală. Cristina Pădurariu şi cu Ionuţ Dorobanţiu au cântat pentru acel eveniment muzică jazz şi a fost un show foarte frumos.

Ce-i place
Îmi place sportul în general. Îmi place să înot şi să mă plimb cu rolele. Îmi place să merg în excursii. Îmi place să ascult muzică, de la cea clasică până la pank. Îmi plac fotografiile pentru că exprimă fie ce a vrut fotograful, fie îngheaţă un moment important.

Ce nu-i place
Nu îmi place ipocrizia, prefăcătoria pentru că aş vrea să fie o lume onestă şi ideală. Nu îmi plac oamenii falşi care nu au curajul să spună un adevăr în faţă. Şi nu îmi place să calc rufele.

Profil
Născută. 16.02.1983
Studii. Master în artele plastice la Universitatea de Vest din Timişoara.
Ocupaţie. Profesor.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite