Reşiţa: PORTRET / Liliana Ababei, profesoara care aduce bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra care a vrut să se facă meteorolog, a ajuns să aducă Europa mai aproape de elevii reşiţeni prin intermediul unor proiecte speciale.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 24.05.1975, Reşiţa
EDUCAŢIE. Facultatea de Geografie
JOB. Profesor de geografie la Grupul Şcolar Construcţii Montaj Reşiţa
FAMILIE. Necăsătorită

Liliana Ababei predă geografia din anul 1999. Imediat după absolvirea facultăţii, a susţinut examenul de titularizare la Grupul Şcolar Construcţii Montaj, a promovat, iar de zece ani predă aici. Consideră că este o persoană simplă şi nu obişnuieşte să vorbească foarte mult despre sine. În momentul în care a susţinut examenul de admitere la facultate, nu ar fi vrut să lucreze în învăţământ, dar acum iubeşte meseria de dascăl. „Eu mă vedeam lucrând într-o staţie meteo sau ocupându-mă de protecţia mediului. Dar nu a fost să fie. După absolvire m-am reîntors la Reşiţa, am susţinut examenul de titularizare şi am rămas aici. De multe ori, planurile sunt influenţate de conjunctură”, a spus Liliana.
Când a intrat pentru prima dată la clasă, a avut emoţii mari, mai ales că era foarte tânără. „Îmi amintesc că atunci când am intrat pentru prima oară la clasă unul dintre elevi chiar m-a invitat să stau cu el în bancă. Din primul an de învăţământ am fost chiar şi diriginte. Mi-am ascuns emoţiile. Eram timidă. Nu puteam să vorbesc cu necunoscuţi. Ceea ce înveţi la facultate este una, practica este cu totul şi cu totul altceva. Înveţi în timp cum să reacţionezi”, a povestit tânăra profesoară.

Proiectul care a avut succes
Tânăra este coordonatorul unui proiect Leonardo, finanţat cu bani europeni. În urmă cu câţiva ani a început să lucreze la această idee. Şi-a dorit să poată face ceva pentru elevii cărora le predă. A ales un schimb de experienţă. În primii doi ani, proiectul nu a primit finanţarea, dar a treia oară a reuşit. „Vroiam să fac ceva pentru elevi. Am lucrat la început cu un profesor de limba germană, Rodolf Cristian, iar pe parcurs şi cu un profesor de specialitate în domeniul tehnic, Mioara Trandafir. În final a fost bine, iar în acest an am reuşit să mergem cu 16 elevi în Germania pentru un schimb de experienţă. Aici ei au învăţat noi tehnici de lucru, au trecut printr-o nouă experienţă”, a spus Liliana.

Experienţă europeană
În urmă cu 10 ani a participat, pentru prima oară, la un proiect european. A fost tentată de programul Eurodysee, a aplicat şi a plecat în Franţa unde a stat şase luni. A lucrat într-un restaurant, a intrat în contact cu foarte multe persoane, a învăţat foarte bine franceza, dar a reuşit şi să viziteze Parisul şi să vadă Alpii. În 2007, a accesat un proiect Comenius. „Am fost plecată în Spania. A fost minunat. Am participat la un proiect de formare profesională şi am învăţat să folosesc internetul şi calculatorul în predare. A fost utilă experienţa. Când am plecat din Spania, am văzut Barcelona fără să vreau. Am pierdut avionul şi a trebuit să rămân acolo”, şi-a amintit tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Ce  alt proiect ai în plan?
Pregătesc un alt proiect Leonardo pentru profesori. Aş vrea să mergem, noi, cadrele didactice, într-un schimb de experienţă, iar după ce va fi finalizat, am să pregătesc un proiect pentru o altă specializare. Anul acesta au mers cu cei de la profilul instalaţii sanitare la pregătire.

Cum îi faci pe copii să îndrăgească materia ta?
Le arăt fotografii din diverse locuri. Încerc să-i implic şi pe ei în oră. Povestim foarte mult, îmi predau lecţiile prin poveste corelată cu imagini.

Ce-i place
„Îmi place să văd lumea. Îmi place să merg în locuri noi. Îmi place să mă plimb şi accept orice invitaţie a prietenilor de a pleca oriunde“, a spus profesoara.

Ce nu-i place
„Nu-mi place mizeria de pe stradă. Nu-mi place lipsa de respect, nici ignoranţa“, a declarat Liliana.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite