Reşiţa: Cristi Iakab, reşiţeanul care a cântat alături de Komornik

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul bănăţean este considerat  de mulţi artişti ca fiind unul dintre cei mai buni chitarişti din România.

Profil:

Născut. 27 mai 1978
Studii. Liceul de Artă „Sabin Păutza“ Reşiţa
Familie. Căsătorit cu Daniela, doi copii

Dragostea pentru muzică este „moştenită“ de la tatăl său, Ştefan Iakab, care i-a fost şi este mentor. Încă din primii ani de viaţă, Cristi a cântat la tobe şi la chitară. Ulterior a decis că marea lui iubire este chitara.

Pentru că situaţia din România era una dificilă, părinţii lui au decis să îşi încerce norocul în străinătate, astfel că, se stabileşte cu aceştia în Elveţia. Cu toate că rămâne aici doar patru ani, la vârsta de 14 ani pune pe picioare trupa „Pure Yeast“, actuala trupă „Pure Inc“.

În căutarea sinelui

„Pentru mine plecarea în Elveţia a fost una benefică. Muzica de acolo era mult diferită de ceea ce era pe vremea aceea în România. De exemplu, blues-ul şi rock-ul au stat la baza formării mele ca şi muzician. Dacă aş fi rămas acolo, sigur am fi rămas o trupă puternică“, a povestit Cristi Iakab. În anul 1994, revine împreună cu familia la Reşiţa, unde îşi continuă activitatea muzicală.

Cu toate că perioada comunismului îşi făcea simţită prezenţă, Cristi Iakab a reuşit să schimbe mentalitatea muzicală a reşiţenilor, prin atitudine. Pentru el nu conta decât faptul că barierele impuse de alţii trebuie doborâte. Astfel, se implică în numeroase proiecte cum ar fi „ Screaming Heads “ şi „For you“, unde este membru fondator. „Tot timpul am vrut să fac mai mult din punct de vedere muzical, iar în momentul de faţă sunt membrul al trupei „Conexiuni“ din Braşov.

S-a regăsit prin muzică

 Faptul că am cântat în mai multe trupe, m-a ajutat enorm să ma definesc atât ca şi muzician, cât şi ca om. Acelaşi lucru i-aş sfătui pe toţi tinerii care doresc să-şi facă o carieră muzicală. E benefic pentru ei să adune experienţă“, a mai adăugat Cristi. Pentru că simţea că are nevoie de completare ca artist, Cristi se hotărăşte să ţintească mult mai sus. Astfel, în anul 2000, pleacă la Bucureşti, unde are ocazia să cânte alături de Anca Ţurcaşiu, Adrian Enache şi Ovidiu Komornik.
„Plecarea mea la Bucureşti s-a datorat Minodorei Muntean, care m-a recomandat trupei „Verbis“. Având alături instrumentişti cu o vastă exeperienţă muzicală, m-a ajutat foarte mult în deschiderea mea spre alte genuri. De exemplu, recent am avut ocazia să cânt alături de cunoscutul Damian Drăghici, care are un gen de muzică diferit. Totuşi, experienţa ca artist am acumulat-o la Reşiţa, alături de „Road Band“ , care înseamnă  Hanes Radu, Remus Ponoran , Robi Spiridon şi Nani Novak“. În momentul de faţă, prietenii îi ascultă pe cei de la „Road Band“, la unul dintre cluburile din zona Moroasa.

Întrebări şi răspunsuri


Cum ai reuşit să-ţi păstrezi, în timp, atitudinea?

Rebeliunea mea se manifestă mai mult prin muzică. Eu am o familie care m-a acceptat aşa cum sunt, dar atitudinea într-o trupă este cu totul alta. Câştigi foarte mult dacă găseşti calea să ai bunul simţ.

Cum vezi generaţia din ziua de astăzi, în comparaţie cu ce era imediat după de 1989?

Fiecare generaţie are ceva de spus. Cine crede că tinerii din ziua de astăzi nu au nimic de spus, se înşeală amarnic. Suntem într-o continuă schimbare şi acest conflict dintre generaţii este foarte normal.

Ce-i place


Îmi place mult să stau cu familia, iar când am mai mult timp liber, îmi place să gătesc. Faptul că fiul meu, Cristi, îmi calcă pe urme, mă încântă la maximum.

Ce nu-i place

Nu-mi plac invidia, răutatea, iar dacă aceste două aspecte le întâlnsc la persoanele care mă înconjoară, ajung să fiu dezamăgit.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite