Iuliana Florea este pasionată de ştiinţele exacte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din gimnaziu a prins dragul de chimie şi biologie, iar până acum a participat la şapte olimpiade naţionale.Visul tinerei este acela de a ajunge inginer biochimist, singura meserie care îmbină cele două materii, şi speră să îşi găsească în ţară un loc de muncă.

Profil


Născut. 16 iunie 1994
Studii. Elevă în clasa IX-a a liceului „Traian Lalescu“ Reşiţa, secţia Ştiinţele naturii
Familie. Un frate, Mario

 Încă de mic copil, Iuliana a fost curioasă din fire. Mama ei a lucrat ca asistentă medicală, iar faptul acesta a influenţat-o mult pe tânără în ceea ce priveşte pasiunea ei pentru chimie şi biologie.


„Eram tot timpul curioasă cum simple substanţe pot deveni medicamente pentru a se folosi la tratamentele diferitelor boli. Poate tocmai de aceea am prins drag de chimie“, povesteşte Iuliana. Încă din gimnaziu, tânăra a participat la mai multe olimpiade naţionale sau la diferite concursuri la chimie sau biologie. Experienţele acumulate de-a lungul timpului au fost decisive în ceea ce priveşte viitorul Iulianei.
„La olimpiadele naţionale am întâlnit mai mulţi elevi de la „Traian Lalescu“. Tocmai de aceea am decis să ma înscriu la acest liceu şi să aleg secţia de „Ştiinţe ale naturii. Până în momentul de faţă am participat la şapte olimpiade de acest gen, iar în ultimele luni am obţinut locul trei la un concurs internaţional şi menţiune la două olimpiade, una de ghimie şi una de biologie“, mai spune tânăra.


De dragul chimiei


Iuliana recunoaşte că pasiunea ei pentru chimie se datorează experimentelor din laborator. „Este adevărat că-mi place să experimentez ceea ce învăţ. Imediat ce am informaţia nouă, abia aştept să ajung în laborator pentru a vedea şi practic ceea ce se întâmplă cu substanţele“, mai spune Iuliana. Pe viitor, tânăra îşi doreşte să devină inginer biochimist.
„Este singura meserie care poate îmbina chimia cu biologia. Facultatea o voi urma fie la Bucureşti, fie la Cluj, mai am timp ca să mă decid care va fi centrul universitar pe care-l voi alege. În ceea ce priveşte locul de muncă, sper să-mi găsesc în România un job, pentru că nu aş vrea să plec din ţară pentru a avea un venit“, mai spune Iuliana.


O nouă pasiune


În primul an de liceu, Iuliana şi-a descoperit o nouă pasiune. Matematica este una dintre disciplinele la care tânăra învaţă din pasiune.
„Pe lângă chimie şi biologie, acum mai am o nouă pasiune, matematica. Profesorul de la clasă a făcut în aşa fel încât mi-a insuflat admiraţia pentru această materie, chiar nu mi-am dat seama cum a apărut această pasiune, doar m-am trezit că învăţam suplimentar la matematică. Peste două săptămâni voi merge la Iaşi, la olimpiada naţională de matematică şi sper să vin cu rezultate bune“, mai spune Iuliana.


Întrebări şi răspunsuri


Cât de mult te pregăteşti pentru o olimpiadă naţională?
Pe lângă materia de la clasă, am de făcut şi alte probleme. Evident sunt culegeri şi manuale speciale pe care trebuie neapărat să le parcurgi.

Te-ai obişnuit cu deplasările în ţară?
Prima dată a fost mai greu. Dar acum ştiu exact ce trebuie să am la mine şi de exemplul bagajul este gata în câteva minute. Mie chiar îmi place să călătoresc.


Ce-i place


Îmi place foarte mult să înot. Am făcut doi ani înot de performanţă, iar din iunie voi face acest sport ca agrement. Îmi mai place să mă plimb cu prietenii mei în natură şi să vizionez filme de comedie.

Ce nu-i place


Nu-mi place ipocrizia. Cred că este unul dintre cele mai mari defecte şi această caracteristică nu-ţi aduce niciodată vreun beneficiu. De asemenea, urăsc incultura oamenilor.


Pe lângă chimie şi biologie, acum mai am o nouă pasiune, matematica.
Iuliana Florea, elevă

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite