Inundaţiile în cifre sunt înspăimântătoare pentru cărăşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Direcţiei Silvice Caraş-Severin crede că femonele meteorologice sunt prea spectaculoase, astfel încât cauza poate fi cu greu identificată. La cele trei milioane de euro de la inundaţiile din lunile mai-iunie se adaugă alte şase milioane de euro.

Deşi în ultimii ani în judeţul Caraş-Severin s-au defrişat suprafeţe importante de păduri, mai marii de la Direcţia Silvică a judeţului spun că aceastea nu au nicio legătură cu inundaţiile catastrofale care s-au petrecut în acest an. „Noi doar aplicăm tratamentele silviculturale. Primăriile fac defrişările, iar pomii se taie numai din zona păşunilor. Fenomenele meteorologice din această perioadă sunt nemaiîntâlnite. Nu au legătură cu defrişările, ci doar nu pot fi controlate”, spune Adrian Solomonesc, directorul Direcţiei Silvice. Singura problemă este că inundaţiile din lunile mai-iunie şi cele din weekendul trecut au provocat pagube care se aproape de zece milioane de euro, bani pe care primarii localităţilor inundate nu cred că îi vor mai primi vreodată. La Ciudanoviţa, de exemplu, s-a prăbuşit un deal radioactiv, care şi acum este lăsat în acealşi stadiu. S-a eliberat doar drumul de acces, singurul pe care localnicii îl au la dispoziţie. „Am cerut vreo 500.000 de euro numai pentru consolidarea zidului de sprijin şi alte 200.000 de euro pentru Drumul Judeţean 573, rupt pe alocuri de ape. Sincer, nu cred că vom primi aceşti bani”, spune primarul localităţii, Adrian Botoş. În plus faţă de Ciudanoviţa au mai fost afectate alte şapte comune, păgubite şi ele de ape de circa 3 milioane de euro. 

Minusuri de milioane
Acum, povestea s-a repetat cu localităţile Slatina Timiş şi Bucoşniţa. „Dezastruos” este cuvântul folosit de primarii ambelor localităţi, care au rămas atât fără staţii de epurare, cât şi fără sisteme de canalizare şi alimentare cu apă. Neputincioşi, oamenii se uită la agoniseala de o viaţă şi nu le vine să creadă că au scăpat cu viaţă. „Torenţii de pe versanţi au adus inundaţiile. Pârâurile care de secetă dispar în mod normal au avut un debit de neimaginat. La noi au fost 140 de litri pe metru pătrat. În 4 ore era distrus tot, pluteau paturile în case”, spune şocat edilul şef al comunei Bucoşniţa, Gheorghe Paica. „Uitaţi, chiar acum se prăbuşeşete o casă, din cauza apei”, spune Gheorghe Roma, primarul de la Slatina Timiş. „Drumuri judeţene, comunale, străzile din comună, staţia de euprare, canalizare. Totul e distrus. Nici măcar nu ştiu cu ce să încep”, spune edilul. La o primă evaluare, pagubele sunt estimate cel mult 3 milioane de euro. În plus, 95 de case sunt inundate, şase distruse, iar 13 persoane sunt evacuate şi locuiesc la rude. „Cu 34 de utilaje am acţionat în aceste zile şi de abia se vede câte ceva”, a adăugat edilul. Tot la trei milioane de euro sunt evaluate şi pagubele din comuna Bucoşniţa.

Record la precipitaţii

Pompierii au făcut cu greu faţă intemperiilor de duminică dimineaţa. Specialiştii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa spun că se poate vorbi despre un record nou în ceea ce priveşte cantitatea mare de apă căzută într-o singură oră. „Nu am mai avut o astfel de cantitate: 150 de litri pe metrul pătrat. În anul 1997, la Reşiţa am mai avut o situaţie de 120 de litri pe metrul pătrat la o jumătate de oră“, ne-a declarat în această dimineaţă Vilhelm Szabo, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa. „În total, au fost afectate aproximativ 300 de case, dintre care una s-a prăbuşit şi alte şase sunt grav avariate“, a declarat Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU “Semenic”.



Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite