Reşiţa: Cristian Iftime, luptătorul ajuns director în IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A practicat lupte libere, a făcut presă scrisă, iar acum deţine o funcţie importantă la o firmă spaniolă.

Profil
Născut - 04.01.1982, la Reşiţa
Educaţie - Facultatea de Inginerie Economică din cadrul Universităţii Eftimie Murgu Reşiţa
Experienţă - Fost luptător şi ziarist sportiv

Înainte de a ajunge în Spania, la o firmă care comercializează calculatoare, Cristian Iftime a fost sportiv de performanţă şi jurnalist. A avut o carieră frumoasă ca luptător, dar primul contact cu sportul l-a avut în sala de gimnastică. „Mi-aduc aminte că eram la grădiniţă, aveam vreo cinci ani, şi am fost chemat la gimnastică. N-am rezistat decât până în clasa întâi. În vacanţa de vară, am început să merg la antrenamentele unui vecin care făcea lupte libere. Mi-a plăcut şi am început şi eu, fără însă ca părinţii mei să ştie ceva”, a povestit Cristian Iftime.  La numai o lună de la primul antrenament pe saltea, pentru Cristi a sosit ora primului concurs. A fost unul special, spune el.

Surpriză pentru părinţi

„Este vorba despre Cupa Banatului. I-am invitat pe părinţii mei să vină să mă vadă. A fost de fapt o surpriză pentru ei. Nu le-am spus unde îi duc, iar când au intrat în sală şi au văzut atâta lume au rămas muţi de uimire. I-am spus mamei că m-am apucat de lupte şi că, în câteva minute, voi lupta şi eu. A vrut să mă oprească, dar deja îmi auzisem numele, eram chemat pe saltea. Am câştigat atunci concursul la categoria mea şi toată lumea avea lacrimi în ochi”, şi-a adus aminte sportivul.

În cariera sa au urmat alte performanţe notabile: titlul naţional la cadeţi, bronzul la juniori şi un loc patru la seniori. În 1998 a fost cooptat în lotul naţional de juniori de la Cluj, iar doi ani mai târziu a semnat cu Steaua Bucureşti. Cariera şi-a încheiat-o prematur, în 2001, pe când apăra culorile clubului din Sfântu Gheorghe. Accidentările repetate suferite la cotul braţului drept l-au obligat să abandoneze sportul de performanţă.

Patru ani de presă

Cu atâţia ani de sport în spate şi pentru că era genul de tânăr care nu a lipsit de la şcoală decât atunci când nu avea încotro, Cristian Iftime a intrat în 2002 în presă. Timp de patru ani a scris despre sportivii cu care, nu cu mult timp în urmă, se pregătea pe saltea, sau despre cei care i-au fost antrenori. Aspiraţiile lui erau însă mult mai mari. România, spune el, nu i-a oferit prea multe şanse. „Am plecat în Spania în 2006. Mi s-a oferit un contract într-o firmă de informatică din Madrid. A fost greu la început, dar acum am ajuns director comercial în punctul de lucru al firmei din Lisabona. Aici chiar mi se oferă ocazia să fac ceva. Am progresat continuu şi am aspiraţii tot mai mari, în timp ce, în ţară, nu puteam spera la mare lucru”, a mai spus Cristi Iftime.


Întrebări şi răspunsuri
Ce-ai simţit atunci când ai aflat că trebuie să renunţi la sport?
Poate că aş fi putut să mai continui. Am cântărit însă avantajele şi dezavantajele şi am ajuns la concluzia că sportul mi-a oferit o copilărie frumoasă, dar nimic mai mult de atât.

Unde e mai greu, pe saltea, în presă, sau în IT?
Sunt lucruri atât de diferite. Toate sunt grele în felul lor. Important este să faci ceea ce-ţi place. Iar eu am făcut totul cu pasiune. M-am dedicat sută la sută atât pe saltea, cât şi în presă sau IT.

Există vreun personaj din lumea sportului de care îţi aminteşti cu drag?
Cum să nu?! În primul rând, de maestrul Adrian Dacica. Dânsul este omul care mi-a fost nu numai antrenor, ci şi un excelent pedagog. Am învăţat multe de la dânsul şi am să-i fiu întotdeauna recunoscător.

ce-i place
Cristian este un împătimit al călătoriilor. „Îmi place să-mi petrec timpul liber în mijlocul familiei şi al prietenilor şi, totodată, să fiu la curent cu tot ce e nou, să ştiu cât mai multe”, a spus Cristi. 
ce nu-i place
Deşi tot timpul a lucrat după un program foarte bine stabilit, Cristi spune că nu-i place rutina. „Întotdeauna am ocolit oamenii invidioşi”, completează el.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite