Reşiţa: „Marea Hoinăreală“ din Banatul Montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţiile Banatului au intrat în atenţia voluntarilor care militează pentru practicarea ecoturismului.

În ariile naturale protejate din sudul Banatului a fost implementat, la începutul acestei luni, un proiect ce are drept scop promovarea ecoturismului. Iniţiativa aparţine voluntarilor din Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, care, în perioada iunie-septembrie 2009, sunt implicaţi în mai multe acţiuni.

Proiectul, unul de interes public, este intitulat „Marea Hoinăreală 2009” şi este pus în aplicare de voluntari ecologişti de la Grupul Şcolar Industrial „Mathias Hammer” din Anina, Grupul Şcolar Industrial Moldova Noua şi Asociaţia Speo Caraş Oraviţa. Acestora li se adaugă membrii Asociaţiei Jelenak Pancevo şi Direcţiei Silvice Pancevo, care activează în cadrul Centrului de Voluntariat al GEC Nera.

Au igienizat apele

„Tinerii vor monitoriza starea factorilor de mediu, a biodiversităţii şi infrastructurii de vizitare”,  a spus Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera. În plus, voluntarii vor lucra la igienizarea zonelor speciale de protecţie şi vor distribui grupurilor de turişti materiale promoţionale privind valorile patrimoniului natural.

Totodată, le vor vorbi vizitatorilor despre normele de practicare a turismului în ariile naturale protejate, zone care trebuie să se bucure de o atenţie specială din partea turiştilor, care, nu în puţine rânduri, lasă mizerie sau distrug flora. În acest sens, voluntarii GEC Nera vor parcurge trasee tematice din interiorul parcurilor naturale Porţile de Fier, Cheile Nerei – Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului, Deliblatska Pescara (Dunele Deliblata) şi Vrsacke Planine (Munţii Vârşeţului). Prima etapă din cadrul proiectului Marea Hoinăreală 2009 a început luni şi se va finaliza astăzi, odată cu vizitarea zonei umede Labudovo Okno de pe malul Dunării şi minideşertului de la Devojacki Bunar din zona Rezervaţiei Naturale Speciale Deliblatska Pescara din Serbia.

Ţintele voluntarilor

„Primele obiective vizitate de voluntari au fost teatrul-muzeu „Mihai Eminescu” şi muzeul farmaciilor Knoblauch din Oraviţa, tunelele din zona Sasca Romana, Ochiu Bei, cascadele Beuşniţa şi Cheile Nerei din zona Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa”, a mai spus Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite