Giani Ianoşi este suliţaşul reşiţean, campion al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul ţinteşte departe şi calcă pe urmele lui Gheorghe Megelea, primul atlet român medaliat la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Neastâmpărat de mic şi plin de energie, Giani Ianoşi şi-a pus mai întâi îndemânarea la încercare în sala de gimnastică.

S-a zbenguit o vreme în groapa cu bureţi, pe calul cu mânere şi sol, dar la un moment dat s-a plictisit şi a hotărât că gimnastica nu e pentru el. Atunci, ca mai toţi băieţii, şi-a încercat norocul pe terenul de fotbal.

A ratat primul „şapte”

Cu mingea nu s-a descurcat deloc rău, numai că nici sportul rege nu a reuşit să-i consume toată doza de energie. Înainte să împlinească zece ani, a descoperit judo-ul. „Erau nişte copii la mine în bloc care practicau judo. I-am văzut cum se jucau, mi-a plăcut şi a doua zi am fost împreună cu ei la antrenament. Am practicat acest sport aproape doi ani, după care am renunţat”, îşi aminteşte sportivul.

În 2001, Giani s-a înscris la Liceul cu Program Sportiv, dorind să înveţe handbal. Socoteala de acasă nu s-a potrivit deloc cu cea din târg pentru că el a nimerit până la urmă în clasa de atletism. Neavând încotro, a trebuit să se antreneze cot la cot cu atleţii dar, până la urmă, a prins gustul acestui sport. „După doar câteva săptămâni de la primul antrenament am mers la un concurs de oină, pe care l-am şi câştigat. Am aruncat atunci 40 de metri şi am fost remarcat de antrenorul Irinel Dumitru, care m-a ajutat în numai o lună de zile să îmi îmbunătăţesc performanţa cu 13 metri. A fost momentul în care am decis să mă pun serios pe treabă”, spune Giani.

Suliţă de aur

În septembrie 2002, profesorul Mihai Dumitru i-a pus suliţa în mână şi Giani a fost încântat de ideea că i-ar putea călca pe urme reşiţenului Gheorghe Megelea, primul atlet român medaliat la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Rezultatele notabile au început să vină abia în 2007, când suliţaşul legitimat la Clubul Sportiv Şcolar – Universitatea Reşiţa a câştigat titlul naţional la juniori II.

În acelaşi an a reprezentat România la Campionatele Mondiale, iar un an mai târziu a cunoscut o mare dezamăgire. „M-am accidentat grav la cot şi am ratat tot anul. Setea de revanşă a fost mare şi, în 2009, am luat medalie de bronz la naţionalele de iarnă şi aur la cele de vară. În plus, am participat la Balcaniadă, de unde m-am întors cu medalia de argint”, mărturiseşte atletul, care se pregăteşte în prezent sub comanda lui Andrei Fasole.

Întrebări şi răspunsuri
Sezonul 2010 a început excelent pentru tine. Ce urmează?
Am câştigat o medalie de argint la naţionalele de tineret şi una de bronz la cele de seniori. Visul meu este să particip la Jocurile Olimpice şi sper ca într-o zi să mi se şi îndeplinească.

Ai avut şi momente mai grele în carieră. Te-ai gândit vreodată să renunţi?
Da, acum doi ani, când am suferit o accidentare destul de serioasă la cot şi am ratat tot. A fost o dezamăgire mare, dar am reuşit să revin.

Care a fost cel mai frumos moment trăit de tine pe terenul de sport?
M-am simţit sportiv atunci când am urcat pe podium la Balcaniadă. Am luat meda-lie de argint la o competiţie internaţională foarte puternică.

Ce-i place
Giani spune că i-ar plăcea să aibă mai mult timp pentru călătorii. Îi place muzica şi este un devorator de jocuri pe calculator.

Ce nu-i place
Unui tip căruia nu-i prea plac mofturile îi este greu să enumere lucruri care îl deranjează. Atletul reşiţean şi-a adus minte repede de ciorba de peşte pe care o evită şi spune că nu-i place să fie minţit şi înşelat.

Profil
Născut. 26.10.1990, la Reşiţa
Educaţie. Liceul Teoretic „Traian Vuia“
Ocupaţie. Sportiv
Familie. Necăsătorit

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite