Resita: PORTRET/Marius Giura a pus Gărâna pe harta lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În weekend, toţi iubitorii jazz-ului de calitate sunt aşteptaţi la cea de-a treisprezecea ediţie a unuia dintre cele mai mari festivaluri de profil din întreaga Europă.

Profil

Născut - 20.07.1958
Educaţie - Universitatea Politehnica
Profesie - Inginer
Familie - Căsătorit, are trei copii

A 13-a ediţie „Gărâna Jazz Festival” se apropie cu paşi repezi, iar timişorenii care nu au ratat niciunul dintre concerte şi-au pregătit deja bagajele, corturile şi sufletele pentru muzică de calitate. Marius Giura, omul din spatele festivalului-fenomen, se ocupă deja de zece ani de buna desfăşurare a celor trei zile în lumea sunetelor. Organizatorul îşi aminteşte că Liviu Butoi, iniţiatorul festivalului, i-a cerut ajutorul începând cu a treia ediţie pentru că se descurca mai greu cu partea financiară. Între timp, evenimentul a crescut, iar concertul lui Eberhard Weber, un nume greu, arondat la o agenţie celebră, a însemnat plasarea definitivă a festivalului de jazz de la Gărâna pe lista celor mai importante manifestări muzicale din întreaga lume.

Invitaţi „grei”

„În ultimii trei ani, festivalul a crescut în mod aproape imprevizibil. Anul trecut am avut 13.000 de spectatori pe seară. Cu un an în urmă, erau 10.000”, a explicat Marius Giura. A 13-a ediţie a festivalului se desfăşoară în acest weekend, de vineri până duminică. Printre invitaţi se află nume grele ale jazz-ului mondial. „John Abercrombie este unul dintre cei mai mari chitarişti. Vor surpinde şi alţi invitaţi. Vin două grupuri tinere: Ronin – al lui Nik Bartsch şi trioul lui Nils Petter Molvaer. Aceştia din urmă sunt pentru a doua oară în România şi provin din Norvegia, unde este cea mai tare şcoală de jazz din Europa. Printre formaţiile româneşti care vor fi prezente la festival se numără Platonic Band a lui Nicu Patoi, Bega Blues Band, Jazz de Necaz şi trioul lui Mişi Farkaş”, a mai spus Giura.

România se selectează la Gărâna

Organizatorul festivalului spune că jazzul românesc este în suferinţă la ora actuală, iar muzicienii tineri vor pleca în alte ţări. „Publicul festivalului e alcătuit din familişti de la 5 la 75 de ani. Este un public de nişă, intelectual. Gărâna este un loc în care România se selectează”, a adăugat Marius Giura.

Organizatorii îşi amintesc că, în primii ani, în zona Gărâna era o singură pensiune, iar în prezent numărul acestora a ajuns la 38. Publicul nu e alcătuit doar din români, ci şi din englezi, greci, belgieni, nemţi, sârbi, unguri sau cehi. Pe lângă bănăţeni, aici vin şi mulţi bucureşteni, clujeni şi moldoveni.

Întrebări şi răspunsuri

Unde credeţi că va fi festivalul peste 20 de ani?
Poate voi da ştafeta altcuiva. Vine un moment când un festival atât de mare are o creştere exponenţială a publicului, lucru care nu cred că va fi fezabil, pentru că zona nu are capacitatea necesară.

Credeţi că vor veni mai mulţi spectatori anul acesta?
Semnalele spun că va fi un public numeros, hotelurile erau pe jumătate rezervate chiar de anul trecut. Cei care nu vor găsi locuri pot veni cu cortul sau pot încerca la pensiuni.

Cât costă intrarea la festival?
Preţul biletelor este de 50 de lei pe seară, iar un abonament pentru toate cele trei zile ajunge la 120 de lei.

Ce-i place

Lucrurile care îl atrag pe Marius Giura au, mai toate, legătură cu lumea muzicii şi a radioului. „Îmi place festivalul pe care îl fac. De fapt, îmi place muzica în general. Îmi mai plac filmul, literatura europeană şi, mai ales, munca de radio”, a spus Marius Giura.

Ce nu-i place

Timişoreanul nu are multe insatisfacţii când vine vorba de festivalul „Gărâna Jazz”. „În primul rând, nu-mi place politica românească. Mai apoi, nu îmi place prostia”, a declarat Marius Giura.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite