Reşiţa: Galeria de artă, un loc necunoscut reşiţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Galeria de artă, un loc necunoscut reşiţenilor
Reşiţa: Galeria de artă, un loc necunoscut reşiţenilor

Picturile nu mai au în prezent nicio valoare pentru tinerii care preferă să cheltuie bani la terase.

Ritmul cotidian alert îi face pe mulţi reşiţeni să uite de cultură, să nu mai viziteze magazinele care vând opera de artă.  Paul Rezeanu este un tânăr de 20 de ani pentru care galeria de artă este un teritoriu străin.

„Trec zilnic pe bulevard în zona în care se află Galeria Agora dar nu am intrat niciodată. Nu este genul meu. Ştiu că arta este un lucru pe care toţi ar trebui să punem preţ, dar  din păcate ştiinţa a avansat şi cei mai mulţi tineri aleg să dea bani pe un playstation decât pe un tablou”, a mărturisit tânărul.

Puţini cumpărători de artă

Singurii reşiţenii care trec pragul galeriei din oraş sunt persoane avizate. „Cei care vin de obicei la vernisajele pe care le organizăm în cadrul galeriei sunt cei care iubesc arta sau criticii de artă. Numărul celor care pun preţ pe cultură a scăzut. Cumpărători sunt din ce în ce mai puţini, deşi preţul acesteia la Reşiţa este mult mai mic decât în alte oraşe din ţară”, a spus Ion Bobeică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Reşiţa.

Puţinii reşiţeni care mai trec pragul unei astfel de locaţii sunt de părere că este necesar un spaţiu mai mare pentru expunerea picturilor. „Eu consider că arta este un domeniu important şi de interes, care ar trebui valorificat în spaţii mai mari. Galeria din Govândari are o poziţie bună, însă spaţiul este destul de mic. Mie îmi place arta şi cred că ar trebui să ne dedicăm mai mult timp acestei laturi pentru cultivarea noastră personală”, a spus Oana Sfetcu, o iubitoare a artei. Artiştii  nu se lasă învinşi de lipsa de interes a reşiţenilor. În fiecare lună zeci de tablouri îşi fac apariţia pe pereţii de la Agora.

Un vernisaj pe lună

„Avem mulţi artişti tineri care, lunar, îşi expun tablourile. Acum pe pereţi avem expuse operele lui Iulian Panescu şi ale Danei Simionescu.  Anual organizăm vernisaje. În medie avem câte 10–12 pe an”, a  mai adăugat Ion Bobeică. Pe timp de criză, singurii clienţi ai galeriei din Reşiţa rămân colecţionarii de artă.

Galeria Agora, un spaţiu cultural cu tradiţie

Galeria Agora este singurul loc unde reşiţenii pot admira operele artiştilor plastici din judeţ. Aflată în administrarea Uniunii Artiştilor Plastici, are ca sarcină organizarea de expoziţii cu vânzare. Anual aici sunt expuse aproximativ 12 colecţii ale pictorilor din zonă. Pe lângă activitatea expoziţională, din 1970 şi până în prezent, filiala organizează anual tabere de creaţie în diferite locaţii din judeţ. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite