Reşiţa: Gabriel Weisz face îngeri pe pânză şi foc pe motoare (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanul este îndrăgostit de pictura clasică, dar s-a orientat către o formă modernă de artă: aerografia

Gabriel Weisz este artistul care-şi întâmpină musafirii cu cafea cu cardamon şi sucuri naturale. Tânărul este extrem de deschis şi-i place foarte mult să vorbească despre sine. Şi-a dat seama că-i place desenul cand avea doar trei ani, când a pus pentru prima oară mâna pe un creion şi o foaie de hârtie.
„La trei ani am pus mâna pe creion. De atunci, am trecut la pensule, iar mai târziu la aerograf. Foarte multe lucruri am învăţat în Israel. Am plecat acolo în anul 1988, chiar după ce am finalizat primul trimestru de şcoală. Tatăl meu a fost antrenor de gimnastică, iar mama a fost profesor de sport. Amândoi au lucrat acolo ca şi antrenori. M-am acomodat destul de repede acolo. Am avut noroc că erau copii din toate colţurile lumii. Am învăţat repede limba”.

Bac din arabă, religie şi arte
I-a plăcut că nu era obligat să se adreseze cu pronumele de politeţe profesorilor. „Trebuia să le spunem pe nume, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să nu-i respectăm. Eram foarte apropiaţi de ei. Sistemul lor de învăţământ este diferit de al nostru. M-am adaptat fără probleme. În clasa a VII- a am dat un test de aptitudini şi am fost direcţionat către profilul uman. Din clasa a X-a am studiat Limbi străine şi Artă, iar bacalaureatul l-am susţinut din arabă, religie şi arte”, a povestit Gabriel. În 1999 s-a reîntors în ţară şi şi-a continuat studiile.

Iubeşte pictura clasică, aerografia şi fantasy art
În Israel a văzut o emisiune de benzi desenate, apoi a început să se intereseze de această formă de exprimare. „ Am urmat cursurile unei universităţi din SUA, la distanţă, şi am reuşit să obţin o diplomă. Am şi lucrat cu câteva firme din exterior. Temele au fost diverse. M-a ajutat foarte mult faptul că am stat în Israel. Mereu am studiat şi nu cred că sunt un artist desăvârşit. Învăţ zilnic ceva nou. Dragostea pentru aerografie durează de cinci ani. Tot de la televizor m-am molipsit. Am urmărit o emisiune despre motociclete. M-au atras desenele de pe ele şi am început să mă documentez. Aerograful este o pensulă modernă. Am lucrat trei maşini şi trei motociclete, dar nu în Reşiţa”, a explicat reşiţeanul.
Este atras şi de grafică, iar prin lucrările pe care le realizează încearcă, mereu, să se autodepăşească. Art-fantasy, o altă pasiune de-a lui Gabi, este curentul care continuă suprarealismul.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai pornit o afacere în perioada de criză?
Am fost nevoit să fac acest lucru. Am rămas fără loc de muncă în decembrie. Am deschis o firmă de publicitate. Mă ocup de prelucrări şi machetări.

Ce obiecte ciudate ai pictat?
Am comenzi pentru a desena pe carcase de calculator, pe mouse-uri, mă ocup şi de artă digitală. Vopseaua pe care o folosesc este pe bază de apă.

Ţi-a fost vreodată frică în Israel?
Nu este aşa cum se spune. Imaginea de la televizor este falsă. Nu m-am simţit în nesiguranţă acolo.


Ce-i place
„Îmi place viaţa. Îmi place muzica. Îmi place sportul, dar nu prea practic, cu toate că am părinţi în domeniu. Am făcut gimnastică, apoi karate. Îmi place să gătesc pe piatră încinsă şi să folosesc fel de fel de condimente  şi mirodenii pe care le cumpăr de la farmaciile naturiste, atunci când mi se finalizează provizile trimise din Israel. Îmi place peştele pe piatră încinsă.”

Ce nu-i place
„ Nu-mi place pesimismul oamenilor, falsitatea şi nici stresul. Nu-mi plac oameni care sunt supuşi. Nu cred în tăcere. Noi trebuie să ne spunem punctul de vedere. Nu-mi place cearta, rezolv problemele prin diplomaţie şi vorbă bună”.


Profil
Născut - 10.04.1981, Reşiţa
Educaţie - Liceul de Arte din Arad, Israel, Facultatea de Turism din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu”, Masterat în Administraţie Publică
Carieră - Relaţii cu Publicul la UCMR, grafician, economist
Familie - necăsătorit

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite