Zeci de cărăşeni au fost evacuaţi din casele lor, din cauza furiei apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La primele ore ale dimineţii, primarii din şapte localităţi din Caraş-Severin care au fost afectate de inundaţii, inventariau distrugerile apelor şi calculau câţi bani să ceară de la judeţ, astfel încât să îi ajute pe oameni.

Ora 11.30

În localitatea Zlatiţa au fost evacuate 50 de persoane dintre care 21 de adulţi şi 29 de copii. „Persoanele au fost adăpostite la şcoala din localitate“, ne-a informat Sorin Mezin, plutonier major din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ Caraş-Severin.

Sute de locuitori din Anina, Lăpuşnicu Mare, Moceriş, Bocşa, Goruia, Secăşeni şi Moldova Nouă au luptat cu apele în cursul nopţii şi zilei de ieri. La această oră, un drum naţional, 57 B, mai este blocat şi pe alte patru drumuri judeţene se circulă pe un singur sens. „Pe şoseaua care leagă Dalboşeţ de Lăpuşnic, de exemplu, se circulă pe un singur sens şi au acces numai maşinile de mare tonaj”, spune plutonierul Sorin Mezin, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin. Pompierii cărăşeni sunt încă în alertă şi pregătiţi să intervină cu motopompe, întrucât Codul Portocaliu de pe râurile Bistra, Nera şi Caraş se menţine până la ora 16. Asta în contextul în care deja sunt înregistrate patru depăşiri ale cotelor de inundaţii şi opt ale cotelor de atenţie. 

Ploaia le-a spălat şi ultima fărâmă de sărăcie

Cristian Ştef, de 40 de ani, din localitatea Anina este dezgustat de inundaţiile care au loc în oraş, în fiecare primăvară. „Din cauza ploilor abundente, canalizările dau apa afară, înloc să o preia. Asta, deşi au fost modernizate. Am dat 12.000 de euro pe maşina asta, e din 2005 şi acum o pot arunca”, spune supărat tânărul. „Apele ne iau şi ultima agoniseală”, a adăugat Cristian Ştef. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi localnici în a căror case apa a atins chiar şi 20 de centimetri. „Nu am reuşit să fac o evaluare a pagubelor, am primit un formular pe care îl voi completa. Este grav că nu am bani nici pentru salarii, dar să îi ajut pe cei afectaţi?! De ani de zile cer bani, dar nu am primit nimic”, a declarat Gheorghe Neicu, primarul localităţii Anina.

Pagube de sute de mii de lei

La o primă evaluare, pagubele din Anina ajung la circa 600.000 de lei. Asta înseamnă, 60 de gospodării inundate, maşini luate de ape şi Casa de Cultură din cartierul Steir. În localitatea Secăşeni, pârâul Dognecea a ieşit din matcă şi a inundat 20 de curţi. Pe o porţiune de un kilometru, între Oraviţa şi Reşiţa, pompierii au făcut diguri toată noaptea din saci de nisip. „La Moceriş, 30 de gospodării şi mai multe hectare de terenuri agricole sunt inundate, din cauza unui pârâu care a produs o viitură”, a declarat plutonierul Sorin Mezin, din cadrul ISU „Semenic”. Pârâul a fost stăvilit cu 30 de saci de nisip, iar în acest moment, lucrurile sunt sub control, asigură oficialii de la ISU. În ciuda asigurărilor, Codul Portocaliu dă încă bătăi de cap în Caraş-Severin şi, mai mult decât atât, este chiar posibil ca acesta să se prelungească mai târziu de ora 16, atât cât a fost anunţat iniţial.

Aseară ora 19.00

 De asemenea, Drumul Naţional 58, care leagă Reşiţa de Bozovici, pe porţiunea dintre Anina şi comună, a fost inundat. Stratul de apă a depăşit 20 de centimetri. O situaţie similară a fost şi în oraşul Anina. „Ploile au fost prea abundente, iar canalizările din oraş nu au putut să preia fluxul de apă care a căzut. Mai grav este că, ploaia va continua să cadă şi în zilele următoare”, a declarat viceprimarul Aninei, Radu Nicolae. „La orele prânzului situaţia a fost dificilă. Acum, am mai reuşit să scăpăm de apa de pe străzi. Pe râurile Caraş, Miniş şi Nera situaţia este mai tragică, însă deocamdată lucrurile sunt sub control. Nu ştim ce se va întâmpla”, a declarat plutonierul Sorin Mezin, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin. În ciuda faptului că situaţia a fost remediată, nici la orele serii pe străzile Aninei nu s-a putut circula fără cizme. Asta şi ţinând cont de faptul că apa a ajuns inclusiv în câteva zeci de maşini. Potrivit ISU „Semenic”, situaţia se înrăutăţeşte şi în alte localităţi din Caraş-Severin. La Lăpuşnicu Mare, apa a intrat în două case, iar în localitatea Moceriş mai multe terenuri sunt inundate. De ieri, de la ora 15, pe bazinele hidrografice Caraş, Nera şi Bistra s-a instituit Codul Portocaliu, întrucât pe alocuri, pe cursul acestor râuri s-au înregistrat depăşiri ale cotelor de atenţie.     

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite