Reşiţa: Elevii şi studenţii au rămas fără job-uri (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi mulţi dintre tineri se angajau în anii trecuţi în vacanţa mare, anul acesta vor sta acasă.

Tinerii reşiţeni care obişnuiau să lucreze în anii trecuţi pe perioada vacanţei, vor face pauză în această vară. Recesiunea a făcut ca din ce în ce mai multe firme să îşi lichideze afacerea sau să reducă numărul personalului. „Am lucrat vara trecută doar pe perioada vacanţei. Este bine să acumulezi ceva experienţă chiar şi în alte domenii decât cele pentru care te pregăteşti. Pentru mine a fost bine, am reuşit să îmi fac un ban de buzunar. Anul acesta am încercat la două firme, dar nu am avut noroc. Sper să găsesc totuşi  ceva săptămâna aceasta”, a spus Răzvan Belu, un elev de liceu.

Angajatorii primesc bani de la stat

Agenţii economici care angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor, beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50 la sută din salariul minim brut pe ţară, pentru fiecare tânăr angajat. „Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj, perioada maximă de acordare a stimulentului financiar fiind de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat  şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii. Pentru a beneficia de acest stimulent, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în vacanţă”, a spus Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Firmele nu fac angajări

Deşi statul vine în sprijinirea tinerilor, firmele nu îşi mai permit să facă angajări. „Acum nu avem nevoie de personal. Trecem printr-o perioadă de recesiune. Chiar mă gândesc să reduc numărul personalului şi în plus este destul de greu să iei un tânăr şi să îl înveţi, apoi după două sau trei luni să plece. Şi orice formare necesită resurse de timp şi bani pe care în momentul acesta nu ni-l putem permite”, a explicat Diana Neamţu, administratorul unei firme care produce jaluzele.

Ce trebuie să facă patronii

Pentru încheierea convenţiei, firmele trebuie să depună următoarele acte: tabel nominal cu elevii şi studenţii încadraţi în muncă şi o adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ. Mai trebuie depusă copia actului de identitate, dar şi a contractului de muncă şi o declaraţie pe propria răspundere a angajatorului  din care să se deducă posturile pe care au fost încadraţi elevii şi studenţii.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite