PORTRET: Elena Cîrsta aduce bani europeni la Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Cîrsta
Elena Cîrsta

Învăţătoarea îi pregăteşte pe elevi pentru viaţă prin lecţii practice. Aceasta este coordonatoarea a zeci de proiecte interactive pentru copii. Încă de pe băncile şcolii a ştiut că meseria de învăţătoare este ceea ce îşi doreşte cel mai mult să facă.

Elena Cîrsta predă de când se ştie. Încă de pe băncile şcolii a ştiut că meseria de învăţătoare este ceea ce îşi doreşte cel mai mult să facă. Absolventă a Liceului Pedagogic din Caransebeş, Elena a avut propria sa clasă chiar după terminarea liceului. „Dorinţa de a deveni cadru didactic a venit în urma unei nedreptăţi care s-a petrecut pe vremea când eram copil. Atunci mi-am zis că îmi doresc să fiu învăţătoare pentru că nu îmi doream ca elevii să sufere nedreptăţi”, a spus aceasta.

Muncitoare şi ambiţioasă, bănăţeanca se pregătea intens pentru viitoarea ei meserie. „Învăţam foarte mult la şcoală. Eram implicată în toate activităţile care se desfăşurau. Chiar şi în perioada liceului am participat la diferite cursuri. Nu am ezitat nici să fac un curs de arbitraj. Îmi plăcea competiţia. Am învăţat muzică singură pentru că era o probă eliminatorie pentru intrarea la liceu”, a mai spus învăţătoarea.

Provocarea a motivat-o

Mai mult de zece generaţii de elevi au fost îndrumaţi de aceasta. Prima zi de şcoală în postura de dascăl a fost una memorabilă. „Am pregătit un discurs pentru ziua în care mi-am început activitatea de învăţător. Au fost emoţii de ambele baricade, ţin minte că am reuşit să impresionez şi părinţii”, a povestit coordonatoarea de proiecte.

Din 2004 Elena a fost desemnată coordonator de proiecte şi proiecte educative în cadrul Şcolii Generale Numărul 6 din Reşiţa. „Mi-a plăcut mereu să le ofer copiilor mai mult decât o lecţie teoretică. Din acest motiv am căutat mereu să le exemplific ceea ce le predau la clasă. Am organizat excursii tematice, schimburi de experienţă unde copiii au făcut cu ochii lor teoria pusă în practică”, a explicat învăţătoarea.

Proiecte din fonduri europene

Împreună cu colegii, Elena a pus pe picioare diferite colaborări şi schimburi de experienţă şi cu şcoli de peste hotare. Două dintre cele mai importante proiecte scrise de ea sunt proiecte europene unde valorile şi tradiţiile româneşti au fost scoase în evidenţă. „În 2005 am scris şi primul proiect finanţat din bani europeni. Să ne Preţuim Valorile a fost axat pe tradiţii şi obiceiuri. Cel de-al doilea proiect a fost axat pe valorile româneşti. Acesta s-a intitulat Valori pentru Moştenitori şi l-am scris în 2008. Pe lângă acestea avem în permanenţă proiecte pe care le desfăşurăm”, a încheiat învăţătoarea.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai inedit schimb de experienţă?
Am fost plecaţi în Ţara Galilor. Copiii au fost trataţi ca ambasadori ai ţării.  A fost un proiect finanţat de comunitatea locală de acolo. Am plecat cu şase  copii de clasa a doua care au văzut care este stilul de învăţământ al galilor.

Cum a fost proiectul „Micii Grădinari”?
La acest proiect am colaborat cu Centrul de Consultanţă Agricolă. Şi am mers cu copiii la un sălaş unde am plantat legume, flori şi pomi. Timp de un an de zile am practicat agricultura eco.

Cum a fost la Festivalul Internaţional de la Beograd?
Am participat cu „Moştenitorii” şi am avut ocazia să ne reprezentăm ţara şi peste hotare.

Ce-i place
„Îmi place să cunosc cât mai multe lucruri, îmi place sportul. Ascult muzică, îmi place să dansez şi atunci când am timp îmi place să ies în natură şi să mă bucur de frumuseţea ei“, a mărturisit Elena Cîrsta.

Ce nu-i place
Nu îmi place pasivitatea oamenilor, pentru că nu totul merge de la sine şi nu îmi place că acolo unde oamenii ar trebui să vorbească aceştia tac şi lasă ca toate hotărârile să fie luate de alţii.

Profil
Născută. 18 octombrie 1956
Ocupaţia. Învăţătoare
Studii. Master în Managementul Organizaţional al Resurselor Umane

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite