EXCLUSIV: Reșițenii încep să îi dea în judecată pe cei care le schimbă conductele de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza lucrărilor, casa familiei Sitaru riscă să cadă. Vestea rea este că alte zeci de familii sunt în aceeaşi situaţie, iar firma riscă să se aleagă cu tot atâtea procese. Astfel că, cei care refac sistemul de alimentare cu apă al Reşiţei vor avea şi mai multă bătaie de cap în perioada următoare.

Startul proceselor împotriva constructorului ISPA din Reşiţa a fost dat de o familie care locuieşte în cartierul Muncitoresc. Oamenii s-au arătat iniţial înţelegători şi i-au rugat respectuos pe constructori să le refacă structura de rezistenţă a casei, dar aceştia au lansat doar promisiuni. Familia Sitaru nu a mai stat pe gânduri şi a acţionat constructorul în instanţă. „Nu se mai poate. Nimeni nu ne bagă în seamă şi ne spun numai minciuni. Am decis să mergem în instanţă “, a spus Nicolae Kallai, fiul familiei, care speră ca măcar de acastă dată să se rezolve problema familiei sale. Asta mai ales că se apropie sezonul ploios. În replică, reprezentanţii constructorului cer înţelegere. „Este un contract dificil de executat. Se lucrează în subteranul oraşului, pe care nici deţinătorii de utilităţi nu îl cunosc. Este simplu să arătăm că e praf şi noroi, că nu avem apă, dar haideţi să judecăm amploarea lucrării şi implicaţiile sale reale", a spus Adrian Faltinschi, managerul de proiect al ISPA. În această dimineaţă, Zoltan Varga unul dintre cei care ar fi trebuit să reglementeze sitaţii spune că Kallai Nicolae nu i-au lăsat pe angajaţii firmei sale să-şi facă treaba. „Noi am încercat să remediem situaţia dar nu ne-a lăsat fiul familiei“, spune Zoltan varga.

Proces pe fonduri UE
De mai bine de doi ani, în oraş au început lucrările de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare. Nemulţumirile oamenilor nu au întârziat să apară. Asta mai ales că, pe unele străzi, s-a spart asfaltul, iar şoseaua nu a mai fost adusă la forma iniţială.  Mai grav este că, dincolo de praf şi noroi, sunt reşiţeni care riscă să rămână fără casă. În această situaţie este şi familia Sitaru, din Reşiţa, care de două luni stă cu frica în sân că ar putea rămâne în mijlocul străzii. Casa de pe strada Odobescu riscă să se prăduşească din cauza infiltraţiilor produse după lucrările din program. „Săptămâni întregi am stat cu apa în pivniţă. Acum apele s-au retras, dar am înţeles că vin ploile şi mă gândesc cu groază că iar se repetă situaţia“, a spus Nicolae Kallai, fiul familiei Sitaru. La prima deplasare la faţa locului, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Caraş-Severin i-au emis constructorului o înştiinţare prin care se impunea cât mai rapid o măsură de protecţie pentru stabilitatea construcţiei. Măsura ar fi trebuit să fie pusă în practică până la sfârşitul lunii trecute, dar până acum lucrurile nu s-au schimbat.

Prizonieri în propria casă
În casa cu numărul 23, de pe Strada Zimbrului, locuiesc doi bătrâni, Elisabeta şi Ion Waninger, în vârstă de 79, respectiv 80 de ani. Ambii au nevoie de un cadru metalic pentru a se putea deplasa şi nu au mai ieşit din curte de când şantierul ISPA care afectează tot trotuarul a fost abandonat fără ca asfaltul să fie adus la forma iniţială. „Nici la magazin sau la farmacie nu pot să ajung din cauza gropilor din trotuar. Eu şi soţul meu suntem prizonieri în casă. E un praf de nedescris. Vecinilor le-a intrat apa în casă. Credeţi că a venit cineva să vadă în ce situaţie ne aflăm, să repare ce au stricat? Nimeni!”, se plânge Elisabeta Waninger.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite