PORTRET / Dorina Elena Cozma voluntarul pasionat de economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Elena Cozma
Dorina Elena Cozma

Dorina este preşedintele Interact Reşiţa de un an, luptă pentru binele altora şi îşi doreşte să plece la studiu în străinătate, la Londra.

Dorina, sau Ina, cum îi spun prietenii, este o adolescentă perfecţionistă. Vrea ca tot ceea ce face să fie desăvârşit şi fără defecte, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, Ina munceşte mult şi pune suflet în tot ceea ce face. Când a fost mică, Dorina a făcut înot. La vârsta adolescenţei, a renunţat la sport şi şi-a canalizat activitatea către voluntariat.

„După ce am intrat la liceu, am avut nevoie de o perioadă de acomodare, dar după şase luni vroiam să fac ceva cu timpul meu, dar nu ştiam sigur ce. Simţeam că trebuie să mi-l dedic unor activităţi care să aducă bucurii şi beneficii, să-mi petrec timpul constructiv. Am aflat de la o prietenă de Interact. Îmi amintesc că prima întâlnire cu colegii voluntari a fost pe o bancă în centru, iar atmosfera a fost colegială”, a spus Ina.

Provocată să fie lider
Ina s-a implicat cu tot sufletul în tot felul de proiecte, iar la jumătate de an după ce a devenit voluntar Interact, a fost aleasă în funcţia de preşedinte. Cel mai mult îi place campania „Donează şi salvează”, o campanie în care tinerii sunt atraşi să doneze sânge pentru a-şi ajuta semenii. Este impresionată de copiii din centrele de plasament şi face tot posibilul ca atunci când merge acolo, să aducă un strop de bucurie micuţilor.

„Mă implic în ceea ce fac. Poate că acesta este motivul pentru care am fost aleasă preşedinte. A fost o provocare pentru mine să fiu lider. Mi-am descoperit calităţi pe care nu credeam că le am şi am învăţat să mă descurc chiar şi în ipostaze neprevăzute. Acum am de gând ca din ianuarie să demarez o campanie de atragere de voluntari, dar vreau să îmbunătăţesc proiectele prin muncă şi perseverenţă”, a mai spus voluntara Interact.

Vrea să studieze în Anglia
Ina este un adolescent care are o gândire destul de matură. Ştie ce vrea de la viaţă şi învaţă pentru a deveni un bun profesionist în economie. Îşi doreşte ca după absolvirea liceului să plece spre Londra. Ina visează să plece la studii în străinătate de când avea 12 anişori.

 „Tatăl meu are doctorat în economie. Cred că din această cauză vreau să studiez domeniul economic, financiar. M-am gândit la Londra şi mă pregătesc. Din clasa a VII-a am început să merg la meditaţii la limba engleză, iar de doi ani particip la olimpiada de engleză. Am ajuns la faza naţională anul trecut, iar acum am luat locul I la faza pe oraş. În ianuarie voi intra la faza judeţeană şi sper să trec cu bine şi peste naţională. Anul trecut la naţională am avut un mic rateu la proba de listening. Acum ştiu unde trebuie să lucrez”, a spus Ina.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai impus ca lider?
Cu vorba bună. I-am convins pe colegi că trebuie să muncim pentru a reuşi, iar atunci când dau dovadă de neseriozitate îi fac să înţeleagă că problema este importantă.

Cum va fi admiterea la facultatea din Londra?
Ştiu că elevul trebuie să de adovadă de câteva calităţi. Va trebui să scriu un eseu. Studentul trebuie să aducă ceva nou în cadrul facultăţii. Nu va fi dificil.

Ce faci în timpul liber?
Voluntariat sau lectură.

Ce-i place
„Îmi place sinceritatea. Îmi plac oamenii cu ambiţie. Îmi place să particip la acţiuni de voluntariat. Îmi place să-mi petrec timpul constructiv“, a spus Ina.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu sunt politicoşi. Nu-mi place ipocrizia, nu-mi place răutatea, nu-mi plac manelele. Nu-mi plac oamenii fără ideal. Cred că au o viaţă puţin cam tristă, lipsită de ambiţii “, a declarat reşiţeanca.

Profil
Născută. 29.31.1992, Reşiţa.
Studii. Elevă în clasa a XI-a la Liceul „Teoretic Traian Lalescu” din Reşiţa, profil matematică-informatică, intensiv engleză.
Experienţă. Preşedinte Interact de un an.
Hobby. Cititul şi voluntariatul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite