Resita: Anton Dobren face afaceri de jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţean din comuna cărăşeană Eftimie Murgu, bărbatul de 72 de ani a încercat mai multe afaceri. A început ca zidar, a continuat cu langoşi, îngheţată, pâine şi o fermă de vaci.

Profil

Născut - 28 mai 1937
Educaţie - şcoală profesională de zidărie
Experienţă - face pâine de peste 20 de ani
Familie - căsătorit, nu are copii

Imediat după terminarea şcolii generale, acum mai bine de 50 de ani, Anton Dobren s-a înscris la o şcoală profesională pentru zidari.

A absolvit cursurile şcolii de zidărie şi s-a angajat la stat, lucrând la construirea unui drum forestier. După aproximativ patru ani, a hotărât însă că e mai bine să lucreze în particular şi muncea ca zidar la localnicii care îşi renovau sau îşi construiau casele. Pentru că în zidărie se lucra în special vara, uica Toni, cum îi spun localnicii, şi-a cumpărat un circular pe motorină cu care toamna şi iarna tăia lemne prin sat.

„Când au început oamenii să îşi facă fiecare circular electric acasă, am înţeles că nu mai merge afacerea şi am vândut circularul”, şi-a aminiti bătrânul. Următorul pas în afaceri l-a făcut după mai multe vizite la oraş, unde a văzut că langoşii se vând foarte bine. Atunci a consultat un specialist care l-a învăţat cum se fac langoşii, iar în fiecare zi hrănea cu langoşi copiii de la şcoală. „În paralel cu chioşcul pentru langoşi am deschis şi o brutărie micuţă. Când am văzut că şi alţii au început să facă langoşi, am renunţat, dar brutăria am menţinut-o. Aveam singura brutărie din zonă şi mergea foarte bine”, a mai spus Anton Dobren.

Ferma de vaci, o afacere nerentabilă

Imediat după Revoluţie, au apărut tot mai multe produse de patiserie, iar langoşii nu mai aveau mare căutare printre copiii de la şcoală. Cu spiritul de afaceri foarte bine dezvoltat, uica Toni a găsit imediat o nouă idee pentru business.
„Am cumpărat o maşină de îngheţată, iar duminica şi la rugi vindeam prin satele din Almăj îngheţată. Cumpăram doar esenţa, în rest puneam lapte de la vaci şi ouă de la găinile din curte. Nu se mai face îngheţată ca aceea acum”, a mai spus bătrânul. Când au apărut maşinile de îngheţată automate, afacerea a fost pusă pe butuci, dar Anton Dobren a continuat să facă pâine. „Odată cu intrarea în Uniunea Europeană trebuia adusă şi brutăria la standarde europene. Au fost foarte multe formalităţi. În doi ani am reconstruit-o şi merge bine, chiar dacă nu mai este ca înainte pentru că acum concurenţa este mult mai mare”, a mai spus omul de afaceri.

Nepotul, prinţul moştenitor

În urmă cu câţiva ani, când afacerea cu pâine a fost preluată de unul din nepoţii bătrânului, acesta a hotărât să se ocupe de o fermă de vaci.

„Având mult pământ, am zis că nu este bine să rămână nelucrat. Am cumpărat 10 vaci şi în trei ani am ajuns la 18. Numai că laptele şi carnea au fost tot mai ieftine, iar ziua de lucru s-a scumpit. Am făcut nişte calcule. Profitul era zero şi am renunţat”.

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul unei afaceri de succes?
Eu tot timpul am căutat să aduc ceva nou. Când am văzut că fac şi alţii ce fac eu, imediat am trecut pe altceva. Şi tot timpul m-am concentrat pe produse alimentare, pentru că se consumă astăzi şi mâine iar e nevoie de ele, pe când o mobilă spre exemplu, o cumperi acum şi o mai schimbi peste câţiva ani.

Locuiţi într-o zonă turistică în care nu sunt locuri de cazare. Nu vă orientaţi în acest domeniu?
Dacă aş avea acum 50 de ani, primul plan ar fi să fac agroturism. Oricum, atunci când am proiectat noua construcţie a brutăriei, am realizat-o în aşa fel încât să poată fi transformată oricând în pensiune cu 11 camere.

Ce-i place

Credinţa în Dumnezeu este unul din punctele tari ale bătrânului. „Îmi place să am încredere în Dumnezeu şi să dau 10% din venitul meu la biserică pentru că, în tot ce am făcut, numai El m-a ajutat”, a spus bărbatul. Acestuia îi mai plac albinele, având 25 de stupi.

Ce nu-i place

Invidia oamenilor îi lasă bătrânului afacerist un gust amar. „Nu îmi plac oamenii invidioşi. Te chinui să faci un lucru bun, care o să fie şi în avantajul lor, iar ei, în loc să te sprijine, spun ceva de genul <>”, a spus Anton Dobren.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite