Dezastrul ecologic din Ungaria pune în alertă specialiştii cărăşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a ajuns în Dunăre în urma unui accident
Bărbatul a ajuns în Dunăre în urma unui accident

Guvernul ungar a instituit marţi dimineaţa starea de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de scurgerea de reziduuri chimice dintr-un rezervor avariat, aparţinând unei fabrici de alumină. Calitatea apei din Dunăre este sub atentă supraveghere a specialiştilor.

În urma acestui dezastru ecologic şi specialiştii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa monitorizează atent cursul Dunării. În cursul zilei de duminică ar putea ajunge la Baziaş o cantitate diluată a substanţelor toxice.

„Deocamdată normele sunt în limitele normale. Abia duminică ar putea ajunge şi la noi o cantitate din substanţele din Ungaria, dar putem vorbi de o diluare având în vedere distanţa de 720 de kilometri şi debitul de 6.500 mc/s“, spune Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa.


CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Ungaria: Imagini cu dezastrul chimic din reportajele televiziunilor de stiri

Sute de victime
La spitalul orăşenesc din Ajka, lupta pentru salvarea victimelor continuă. Doctorul Ildiko Nyari a fost de gardă în după-amiaza zilei de luni, când iadul s-a dezlănţuit asupra vestului Ungariei. „Numărul victimelor a crescut de la trei la 100 în câteva zeci de minute. La început au venit cazurile uşoare, iar pe urmă cele critice. Am avut copii mici, gravide şi bătrâni. Cu toţii au stat ore bune în apă pentru că nu au ştiut la ce se expun. Mulţi s-au ales cu arsuri care au necesitat operaţii chirurgicale. Am avut pacienţi care s-au şters la ochi cu apa toxică. Fiecare caz a fost o luptă", a spus Ildiko Nyari, cea care conduce secţia de Terapie Intensivă a spitalului municipal.

Ungaria: Imagini cu dezastrul chimic din reportajele televiziunilor de stiri

Riscuri, reguli şi decizii politice

Autorităţile încearcă să prevină alte îmbolnăviri şi arsuri în rândurile sinistraţilor. În plus, înainte de intrarea în zona calamitată, fiecare persoană este atent verificată. La ieşirea din zona calamitată au fost amenajate zone pentru curăţarea hainelor şi pantofilor, astfel încât substanţele toxice să nu ajungă în alte comunităţi. În zilele următoare şi în Caraş-Severin este stare de alertă in ceea ce priveşte monitorizarea PH-ului apei, iar specialiştii sunt pozitivi asupra faptului că diluarea substanţelor nu va ridica mari probleme în Caraş-Severin. În momentul de faţă PH-ul Dunării este monitorizat de două ori pe zi, iar la sfârşitul săptămânii recoltarea de probe se va face mai intens. Începând de astăzi sunt prelevate probe martor care sunt supuse unor analize complexe. „Începând de sâmbătă vom intensifica acţiunile. Astăzi, colegii mei vor lua probe martor pentru a face toate analizele posibile“, a precizat în această dimineaţă Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite