Destinul fetiţei “răpite” de mamă se află în mâna judecătorilor caransebeşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a cerut Judecătoriei Caransebeş să o ia pe micuţa de trei ani din braţele mamei sale, după ce Zoltan Griober a sesizat din nou autorităţile italiene cu privire la răpirea fiicei sale, deşi, atunci când i-a fost adusă acasă, n-a deschis uşa.

Magistraţii caransebeşeni analizează, astăzi, cererea formulată de Ministerul Justiţiei, care, în calitate de reprezentant legal al lui Zoltan Griober, solicită să-l autorizeze pe tată să o preia, personal sau prin reprezentant, pe minora Beatrice de la mama sa, Oana Griober, în scopul înapoierii la reşedinţa obişnuită din Italia. În acest caz, ministerul este autoritate centrală pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor Convenţiei de la Haga din 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii.


Tribunalul Bucureşti a hotărât, la 21.09.2009, ca până la pronunţarea unei sentinţe definitive în procesul de divorţ dintre soţii Griober, micuţa să revină la domiciliul din Italia. Lucru care nu s-a întâmplat, deşi, executorul judecătoresc Pinteală Ion Sima s-a deplasat în două rânduri la actuala locuinţă a mamei. În 23 septembrie şi 18 octombrie, executorul a bătut la uşa actualului domiciliu al mamei, din comuna Glimboca, dar nici ea, nici fetiţa de numai trei anişori nu au fost de găsit. 


Tatăl, reprezentat de minister
“Sunt disperat, deoarece sistemul îşi bate joc de mine. Este ireal. Eu am ales calea legală, am respectat toate procedurile din instanţele româneşti, am fost corect. Mă simt ca un extraterestru în România. Justiţia este halucinantă, fără logică. Îmi dă acte pentru copil, dar îmi spune că actele nu îmi folosec la nimic”, se plânge Zoltan Griober.

Avocatul lui Griober, Mihai Colcea, este la fel de revoltat. „Clientul meu reuşeşte doar să cheltuiască bani aiurea cu procedurile care nu îi aduc copilul. Nici executorii judecătoreşti nu au auzit de un asemenea caz. În România au mai fost şase cazuri de acest gen, dar niciunul dintre părinţi nu şi-a recuperat copilul”, a declarat avocatul.


Tătăl fetiţei este reprezentat în faţa instanţei din Caransebeş de Ministerul Justiţiei

image

Zoltan Griober nu cheltuie însă mare lucru, el fiind apărat în instanţele din România de Ministerul Justiţiei, pe cheltuiala statului. “Ne aflăm în faţa unui refuz evident al debitoarei de a îndeplini de bună voie obligaţia fixată de instanţa de judecată prin hotărâre judecătorească irevocabilă. Singura modalitate pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiei stabilite prin titlul executoriu este executarea silită, pentru care este necesară autorizarea tatălui minorei, Zoltan Griober, să preia personal sau prin reprezentant minora de la debitoarea Oana Griober, în scopul de a fi înapoiată la reşedinţa obişnuită din Italia”, se arată în cererea semnată chiar de ministrul justiţiei, Cătălin Marian Predoiu.


Betrice, alergată între Italia şi România
Judecătoria Timişoara a desfăcut în luna martie a acestui an căsătoria dintre soţii Griober şi a încredinţat minora mamei, astfel că, decizia Tribunalului Bucureşti, de înapoiere a fetiţei, a rămas fără obiect. Pentru scurt timp însă, deoarece Curtea de Apel Timişoara a admis recursul lui Zoltan Griober, iar cei doi soţi au fost “recăsătoriţi” forţat. În consecinţă, până la pronunţarea unei decizii irevocabile în dosarul de divorţ, potrivit Tribunalului şi Curţii de Apel Bucureşti, micuţa Beatrice trebuie să locuiască în Italia.


Oana Griober are însă documente care demosntrează că a intenţionat să ducă fetiţa în Italia, dar nu avea în grija cui să o lase. “Pârâta s-a deplasat cu minora în Italia, în vederea înapoierii copilului, dar nu a avut cui să-l lase. Există în acest sens o serie de înscrisuri. Există declaraţia avocatului Leandro Di Cintio, care confirmă faptul că, la data de 18 octombrie, (exact în ziua în care executorul îi bătea la uşă – n.r.), pârâta, împreună cu fetiţa, s-a prezentat la domiciliul din Italia pentru a executa sentinţa Tribunalului Bucureşti. În plus, există scrisoarea de intenţie formulată de pârâtă prin avocat, prin care pârâta comunică reclamantului faptul că doreşte să revină la ultimul domiciliu conjugal, reşedinţa obişnuită la care trebuie adusă şi minora”, susţine Loredana Sabo, avocara Oanei Griober.


Mai mult decât atât, mama fetiţei a trimis o scrisoare recomandată cu confirmare de primire la data de 15 octombrie, atât Biroului Executorului Judecătoresc Pinteală Ioan Sima, cât şi soţului ei, prin care anunţă că, trei zile mai târziu, va îndeplini obligaţia de a înapoia minora la reşedinţa obişnuită din Italia. “Din probele depuse la dosarul cauzei de către reclamantă rezultă cert că pârâta nu a fost înştiinţată, în mod legal, de începerea executării silite împotriva sa de către executorul judecătoresc. Susţinerea reclamantei  referitoare la faptul că ne aflăm în faţa unui refuz evident de a îndeplini de bună-voie obligaţia fixată de instanţă nu subzistă“, adăugat Loredana Sabo.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite