UPDATE Cea mai mare rețea de trafic de țigări din zona de vest, condusă de Halas, a fost destructurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din surse neoficiale, oamenii legii vizează de această dată o grupare infracţională organizată, specializată în contrabanda cu ţigări. Acţiunea vizează gruparea condusă de Florin Halas, un cunoscut personaj din Oraviţa. Ţigările sunt aduse din Serbia.

UPDATE: ORA 16.00

Au prejudiciat statul cu 800.000 de lei

Oficialii de la poliție vin cu primele informații oficiale. „14 persoane suspectate de contrabandă cu ţigări din Serbia au fost reţinute în această dimineaţă urma a 13 descinderi. Pe parcursul anchetei au fost ridicate în vederea confiscării peste 170.000 de ţigarete”, declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin. Poliţiştii de la DIICOT din Timiş şi Caraş-Severin au  făcut 13 descinderi domiciliare pe raza judeţului Caraş-Severin, în urma cărora au depistat şi reţinut 14 persoane membre ale unui grup infracţional suspectat de contrabandă cu ţigări. La percheziţii, oamenii legii au descoperit şi ridicat 40.000 de ţigarete provenite din Serbia.

Contrabandă peste graniţe


Grupul infracţional acţiona atât prin introducerea în ţară a unor însemnate cantităţi de ţigări provenite din magazinul duty-free din incinta punctului de trecere a frontierei Naidăş, judeţul Caraş-Severin , cât şi prin introducerea în ţară peste frontiera de uscat cu Serbia a unor ţigări provenite din această ţară. „După încetarea activităţii magazinului duty free gruparea s-a reprofilat, pe lângă contrabanda peste frontieră, introducând în mod repetat cantităţi mari de ţigări provenite din Serbia, prin punctul de frontieră Naidăş”, spune purtătorul de cuvânt. Pe parcursul anchetei în acest caz poliţiştii au mai efectuat trei capturi de ţigări netimbrate, respectiv 135.410 de ţigarete.

Persoanele reţinute au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Caraş-Severin, unde urmează a fi audiate de către procurorul de caz. Acestea sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Până în prezent, prejudiciul estimat prin neplata taxelor şi accizelor la bugetul de stat este de aproximativ 800. 000 lei.       

ORA 15.30

Veronica Iepure este doar una din cele peste zece persoane care s-au strâns în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin ca urmare a descinderilor care au loc începând de azi-noapte în zona Naidăş-Oraviţa pentru depistarea celei mai mari reţele de contrabandişti de ţigări. “Dimineaţă ne-am trezit cu Poliţia la uşă. Băiatul meu, Cristian Silaghi, a fost reţinut şi adus în cătuşe la Reşiţa. Nu s-a găsit nimic la percheziţie. I-am poftit să caute peste tot. Spuneau ceva de ţigări, de arme, nu ştiu exact. Copiii mei nu au făcut nimic. Nu au găsit nimic, nu au luat nimic de la noi de acasă. Au ridicat mai mulţi prieteni de-ai lui, dar nu ştiu pentru ce. Copilul meu nu s-a ocupat niciodată cu vânzarea ţigărilor”, a spus femeia.

ORA:14.50

Nu mai puțin de zece persoane au fost reținute în urma descinderilor din cursul acestei dimineți. Toate au fost aduse în urmă cu câteva minute la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin pentru audieri. Din surse neoficiale, procurorii DIICOT au "scotocit" nu mai puțin de 20 de autoturisme, din care au confiscat cantități importante de țigări de lux. Deja, în fața parchetului de la Reșița s-au adunat rudele persoanelor reținute, ca să afle vești despre persoanele "săltate". În urma audierilor care au loc la această oră, procurorii stabilesc dacă emit ordonanță de reținere pentru toate persoanele aduse de la Oravița sau dacă numai o parte dintre acestea vor rămâne la arestul Poliției Reșița.

„Sunt descinderi în masă în Oraviţa, dar deocamdată nu vă pot furniza detalii despre ceea ce se întâmplă în oraş. În primul rând pentru că acţiunea este coordonată de DIICOT”, spune Cristinel Mihăilă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa. Tot în această dimineaţă au avut loc descinderi şi în localitatea Răcăşdia. De aici a fost reţinută o persoană.

Centru de contrabandă

Descinderile din această dimineaţă nu sunt primele organizate la Oraviţa. Şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie a mai organizat astfel de acţiuni în acest an. Poliţiştii cărăşeni au descins în opt locaţii din Oraviţa, unde au făcut percheziţii domiciliare. Pe lista poliţiştilor se regăseşte şi Ion B., din localiatea Oraviţa, care a depozitat acasă aproape 10.000 de pachete de ţigări.


Sub comanda şefilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, oamenii legii au organizat în luna mai o acţiune de verificare a potenţialilor traficanţi de ţigări din localitatea Oraviţa. La domiciliile controlate, oamenii legii au găsit cantităţi însemnate de cartuşe de ţigări. Pe lista persoanelor vizate de descinderi s-au regăsit mai mulţi oameni suspectaţi de comerţ ilegal cu ţigări. Unii dintre ei au ripostat în primă fază şi s-au declarat foarte supăraţi, dar în cele din urmă au decis să colaboreze.

Surprins cu noaptea-n cap de poliţişti, Ion B. nu a mai avut scăpare şi a început să descuie pe rând încăperile care ascundeau „marfa”. „Nu sunt angrosist, doar ştiţi. Eu luam din vamă, câte 2,3 cartuşe, iar cele pe care le-aţi găsit aici sunt numai pentru consum propriu”, susţine bărbatul, care dădea pe cartuş circa 3 euro.

Traficant amabil cu vecinii
Poliţiştii de la economic au găsit în luna mai la domiciliul bărbatului aproape 10.000 de pachete de ţigări, adică aproape jumătate din cantitatea confiscată de poliţiştii cărăşeni de la începutul acestui an. „Este un om foarte amabil şi nu mă aşteptam la o astfel de verificare”, spune Gheorghe B., unul dintre martorii percheziţiilor. De discriminare nu poate fi vorba, întrucât percheziţiile nu au vizat doar domiciliul bărbatului, ci şi al altor persoane din localitatea Oraviţa şi cartierele aparţinătoare.

Potrivit comunicatelor de pe site-ul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Caraş-Severin, de la începutul acestui an, oamenii legii au confiscat aproape 20.000 de pachete de ţigări de pe întreg teritoriul judeţului. Potrivit oficialilor de la IPJ, astfel de acţiuni se vor derula şi în continuare şi au în vedere eradicarea fenomenului de pe teritoriul judeţului.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite