De Crăciun, cofetăria bate bucătăria, întrucât gospodinele sunt comode

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţencele aleg din timp prăjiturile din cofetării pe care le vor pune pe masa de Crăciun
Reşiţencele aleg din timp prăjiturile din cofetării pe care le vor pune pe masa de Crăciun

Patiseriile pregătesc sute de kilograme de prăjituri pentru a îndulci masa de Crăciun a reşiţenilor. Desertul comandat din cofetărie se bucură de tot mai mult succes printre reşiţencele care evită să mai coacă blaturi în bucătărie. Astfel, ele scutesc timp preţios pentru a se ocupa de alte treburi.

Cofetăriile abia fac faţă comenzilor pentru masa de Crăciun. Vremea schimburilor de reţete şi a preluării ideilor noi pentru desertul de sărbători pare să fie uitată de gospodine. Din cauza crizei de timp, doamnele au renunţat să mai stea în bucătării şi preferă să-şi comande dulciurile de la cofetăriile din Reşiţa, pentru a fi în grafic cu celelalte preparate pentru masa de Crăciun.

„În această perioadă avem peste 50 de comenzi pe zi. Încercăm să le facem faţă. Trebuie să pregătim peste o sută de kilograme de torturi şi prăjituri. Sunt solicitate prăjiturile de casă, dar şi tortul diplomat cu fructe“, a spus Anca Gaiţă Jurchescu, administratorul unei cofetării din Reşiţa. Gospodinele preferă în continuare prăjiturile clasice, cu condiţia ca acestea să conţină glazură specială.

Cozonac de magazin

„Eu sunt pensionară, dar am renunţat să fac prăjituri pretenţioase. Am comandat, din timp, la cofetărie, dulciuri glazurate cu ciocolată, dar şi tort. Am făcut acasă doar nişte foi, pe care le voi umple cu o cremă de zahăr ars cu nucă”, a povestit reşiţeanca Mărioara Grauman. Până şi tradiţionalul cozonac a pierdut lupta cu modernismul. Reşiţencele caută în magazine diferite sortimente de cozonac, pe care le pot cumpăra cu preţuri cuprinse între cinci şi şapte lei.

„Eu am o reţetă veche de cozonac, din păcate nu iese aşa cum trebuie. E mult mai uşor să îl cumperi din magazine şi, sinceră să fiu, este şi mai gustos“, a spus reşiţeanca Andreea Dragomir.

Preţul prăjiturilor în cofetării

Gospodinele care vor să-şi impresioneze musafirii cu prăjituri delicioase cheltuie cel puţin 60-70 de lei. Pentru o prăjitură cu glazură de ciocolată se plătesc între 3 şi 4 lei, iar pentru un desert cu multă frişcă şi cremă de cacao, între 5 şi 6 lei. Un tort costă între 20 şi 25 de lei, iar cozonacii cu nucă, stafide sau mac, între 5 şi 7 lei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite