Detalii ce au dus la arestarea lui Adrian Preda şi audierea lui Adrian Chebuţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Chebuţiu
Adrian Chebuţiu

După lungi aşteptări, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  au formulat astăzi un comunicat oficial în ceea ce priveşte cazul în care sunt implicaţi preşedintele –director şi directorul executiv al UCM Reşiţa.

Astfel, poveste începe „La data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin.

Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale“, se arată in comunicatul publicat pe site-ul DNA.

Adrian Chebuţiu, directorul UCM Reşiţa

Tot din datele prezentate reiese faptul că in baza facturii mari, Said Baaklini a cerut restituirea sumei de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane euro. „Inculpatul Chebuţiu Adrian, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie al S.C. UCM Reşiţa SA, a acceptat să semneze contractele sus menţionate şi să dispună facturarea acestora pentru prestaţii fictive, iar inculpatul Preda Coriolan-Adrian, în calitate de director executiv al S.C. UCM Reşiţa SA, a întocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective“, spun cei de la DNA.

image

La 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia parchetului.
În noaptea de 27-28 noiembrie 2010, inculpatul Said Baaklini a fugit din ţară în scopul de a se sustrage urmăririi penale în cauză, iar pe numele acestuia s- a emis un mandat de arestare naţional, precum şi un mandat de arestare european. Said Baaklini a fost prins de autorităţile bulgare în seara zilei de 28 noiembrie 2010, iar autorităţile bulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predării către autorităţile române.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite