Criza de verdeaţă europeană în Reşiţa, provocare pentru municipalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2010, reşiţenii ar putea avea mai multe spaţii verzi, conform uniunii europene
Din 2010, reşiţenii ar putea avea mai multe spaţii verzi, conform uniunii europene

Deşi Reşiţa este înconjurată de păduri, potrivit normelor UE, spaţiul verde intravilan trebuie extins. Deficitul de spaţiu verde din Reşiţa este de 14,5 metri pătraţi pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru municipalitate.

Următorii trei ani, începând din 2010, reprezintă o adevărată provocare pentru administraţia locală, care trebuie să extindă spaţiul verde din oraş, de la 11,5 de metri pătraţi pe cap de locuitor, cât este acum, la 26 de mp, atât cât cere Uniunea Europeană. Paradoxul în oraşul de pe Bârzava este tocmai faptul că municipiul este înconjurat din toate părţile de păduri şi verdeaţă, însă acest lucru nu ajută la nimic. Normele europene cer ca intravilanul „să explodeze” de verdeaţă, aşa că primăria trebuie să găsească spaţiu între plăcuţele de delimitare a Reşiţei şi să se apuce de plantat.

Reşiţenii nu se sinchisesc
Reşiţenii nu simt lipsa spaţiului verde. „Cred că este suficient spaţiu verde la Reşiţa. Mai sunt şi dealurile şi păduri în vecinătate. Nu sunt nemulţumit la acest capitol, dacă mă raportez la Timişoara”, spune Tomiţă Iura, un reşiţean.
Pentru anul 2010, reprezentanţii Primăriei aşteaptă finalizarea Planului Urbanistic General al oraşului. „Acest plan ne va spune cu exactitate care sunt zonele în care mai putem planta copaci sau aduce spaţiu verde reşiţenilor”, spune edilul şef al Reşiţei, Mihai Stepanescu. Potrivit şefului executivului, reducerea acestei diferenţe de 14,5 mp este posibilă numai prin extinderea intravilanului. Până în 2013, pajiştile şi pădurile ce trebuie plantate trebuie să asigure spaţiul verde pe cap de locuitor, impus de Uniunea Europeană. Pentru o inventariere cât mai exactă a acestor spaţii, adminstraţia are în plan şi înfiinţarea unui Registru de Spaţii Verzi al localităţii.

Locuri de joacă şi Grădină Zoo moderne
Pe lista de proiecte se află Grădina Zoologică şi parcul Zoo. Primăria vrea să se apuce de treabă. Tot pentru 2010, Reşiţa are proiecte de extindere a două parcuri importante din oraş: Parcul Copilului, proiect în valoare de un milion de lei, şi Parcul Siderurgistului. Valoarea proiectului este de 700.000 de lei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite