Criza de dosare pune lacăt pe instanţele mici din judeţul Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii din instanţele mici vor fi nevoiţi să-şi mute jobul departe de casă
Judecătorii din instanţele mici vor fi nevoiţi să-şi mute jobul departe de casă

Curtea de Apel Timişoara ar putea închide judecătoriile Bozovici şi Moldova Nouă, unde e lipsă de activitate. Oamenii din cele două localităţi vor trebui să plătească bani serioşi pe deplasări şi să facă zeci de kilometri ca să îşi rezolve problemele.

Tot mai multe judecătorii şi parchete din localităţile mici din judeţul Caraş- Severin riscă să fie închise. În urma bilanţului realizat de Curtea de Apel Timişoara, au fost propuse spre desfinţare Judecătoria Moldova Nouă, dar şi cea  din Bozovici. „Noi am propus Ministerului de Justiţie închiderea celor două instanţe de judecată. Acestea nu sunt funcţionale şi prezintă o instabilitate de funcţionare. Personalul este foarte redus în cele două locaţii. Dacă în Clisura Dunării sunt numai doi judecători, la Bozovici numărul lor este mai mare cu unul, dar deficitul nu acoperă organigrama”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Reşiţa Lidia Barac, preşedintele Curţii de Apel Timişoara.

Migraţie la alte instanţe

La Moldova Nouă, în anul 2009, au intrat la judecată 1047 de dosare, iar la instanţa din Bozovici au ajuns 800 de cazuri. „Aceste cifre relevă o activitate scăzută, în comparaţie cu celelalte judecătorii din Caraş-Severin”, a spus Rustin Ceasc, vicepreşedintele Tribunalului Caraş-Severin.  „Dacă cele două judecătorii vor fi închise, judecătorii şi personalul mixt nu vor fi disponibilizaţi. Angajaţii vor avea opţiunea de transfer, iar cazurile vor fi trimise la cea mai apropiată instanţă de judecată”, a explicat Lidia Barac. Cazurile din cele două instituţii vor fi putea fi  trimise la Judecătoriile Oraviţa, Reşiţa şi Caransebeş.

Singura problemă rămâne distanţa pe care oamenii vor fi obligaţi să o străbată. „Sunt 28.000 de locuitori deserviţi de această judecătorie. Ar trebui ca oamenii să înceapă să se bată, ca să fie activitate? Valea Almăjului este izolată. Tocmai acest principiu a stat la baza înfiinţării judecătoriei”, a declarat, supărat, primarul localităţii Bozovici, Aurel Miclea.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite