Copiii cărăşenilor cresc singuri, în timp ce părinţii lor lucrează în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul „After School“
Centrul „After School“

Specialiştii sunt de părere că tinerii au mare nevoie de atenţie şi implicare emoţională, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean uită să îi ajute. Numărul tinerilor, obligaţi să crească şi să se maturizeze pe cont propriu, este tot mai mare de la un an la altul. În 2010, a depăşit numărul record de 1.000.

Ratele la bănci, pierderea locului de muncă şi dorinţa de a trăi decent îi obligă şi pe reşiţeni să ia drumul spre străinătate. În urma datelor Direcţiei pentru protecţia Copilului Caraş-Severin, peste 1.000 de copii din judeţ sunt lăsaţi în grija unui singur părinte sau a unui străin, din cauză că familiile lor lucrează în străinătate. Datele nu sunt complete, mai ales că de multe ori părinţii nu declară că pleacă în străinătate. „Cea mai recentă statistică va fi finalizată la începutul săptămânii viitoare. În orice caz, avem sesizări cu privire la astfel de cazuri, dar nu pot să spun că ne confruntăm cu probleme majore“, spune Ana Vasile. În Reşiţa, sunt peste 700 de copii care stau în grija unui singur părinte şi aproximativ 400 sunt în grija unui străin.

Comunicarea este esenţială
Specialiştii sunt de părere că situaţia acestor copii diferă de la caz, la caz. „Pot să spun că şi familia mea este într-o astfel de situaţie. Depinde foarte mult de părintele care rămâne acasă cu copilul sau copiii. Soţul meu lucrează în Spania, dar la două, trei luni ne vedem“, spune Camelia Bojinescu, psiholog. Sfaturile în ceea ce priveşte ameliorarea situaţiei sunt urmăroarele: „părintele ar trebui să se implice mai mult în toate activităţile copilului, atât cele şcolare cât şi cele extraşcolare. Să discute foarte mult despre stările prin care trece tânărul şi găsirea de soluţii convenabile“, mai spune Camelia Bojinescu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite