Contrabandă cu Dacia 1310 la frontiera cu Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestările a zeci de poliţişti de frontieră şi vameşi din Caraş-Severin, precum şi condamnarea mai multor contrabandişti de ţigări, au schimbat regulile la frontiera cu Serbia, dar nu au stopat şi ameliorat fenomenul contrabandei.

Daciile 1310 sunt la mare căutare astăzi în zona Oraviţa-Naidăş-Moldova Nouă în rândul contrabandiştilor, care nu le valorifică la programul “Rabla”, ci le folosesc pentru a transporta ţigările peste graniţă. Deoarece depistarea unui transport de ţigări netimbrate sau pentru care nu există documente de provenienţă atrage, pe lângă obişnuitul dosar penal întocmit pe numele conducătorului auto, şi confiscarea maşinii. Din acest motiv, contrabandiştii trec frontiera sau transportă ţigările pe drumurile judeţului cu maşini dintre cele mai ieftine, în cazul în care sunt prinşi prejudiciul să fie minim.


Daciile 1310 nu sunt numai ieftine, ci au şi destule locaşuri care permit ascunderea ţigaretelor. Portierele, scaunele, plafonul sau podeaua sunt cele mai dese găselniţe ale comercializanţilor de tutun neautorizat. Este şi cazul unei bătrâne Dacii oprite pentru control pe drumul dintre Oraviţa şi Moldova Nouă. În locaşuri special amenajate, oamenii legii au găsit 3.400 de ţigarete cu timbru sârbesc. “Persoanele în cauză au declarat că au achiziţionat ţigările din Serbia cu intenţia de a le comercializa pe piaţa neagră. Ţigaretele, în valoare de 850 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării, autoturismul în care au fost ascunse ţigările a fost indisponibilizat, iar pe numele şoferului şi pasagerului au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, respectiv complicitate la contrabandă”, a declarat comisarul Florin Crăciun de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin.


Contrabandă cu tractorul şi căruţa
Până la descinderile de luna trecută ale DNA-ului în Vama Naidăş, contrabanda cu ţigări se făcea cu tractorul sau căruţa. Micii contrabandişti treceau ţigările prin vamă, plătind o şpagă poliţiştilor de frontieră şi vameşilor de un euro pentru fiecare cartuş. Contrabandiştii adevăraţi treceau însă cantităţi uriaşe peste frontiera verde. Şi nu oricum, ci cu antemergător, căruţele şi tractoarele ticsite cu ţigări fiind conduse până la casele contrabandiştilor de maşinile Poliţiei de Frontieră cu girofarele pornite.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite