Codurile galbene de inundaţii îi termină psihic pe goruieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona amonte a podului din Goruia
Zona amonte a podului din Goruia

Lipsa de amenajare a cursurilor de apă, duce la inundaţii. Orice ploaie, serioasă, face ca apele să iasă din matca răului Caraş, în zona Goruia. Meteorologii au emis, yilele acestea, un cod galben de inundaţii, până astăzi la ora 14.00.

Cei mai afectaţi sunt trei localnici cărora de fiecare dată le sunt inundate liveziile. „De aproape cinci ani am aceeaşi problemă. În fiecare primăvară sau la fiecare ploaie mai serioasă, eu am probleme. Este adevărat că nu am asigurat pământul acela, dar  asta nu înseamnă că trebuie să trec prin aşa ceva“, spune Petru Miloia. În aceeaşi situaţie este şi Iosif Bec, care a ajuns la capătul puterii. „Am fost şi la primar să vă ce se poate face, dar nu există deocamdată rezolvare. De ani de zile nu mai cultiv porţiunea aceea, pentru că de fiecare dată e inundată şi putrezeşte tot acolo“, povesteşte Iosif Bec. O altă problemă este aceea că pe terenul lui Alexa Bălu este amplasat un stâlp de electricitate, care, în opinia bărbatului, stă să cadă. „Eu nu ştiu ce o să se întâmple dacă va cădea acest stâlp. Eu mi-am făcut datoria şi am spus ce se întâmplă, mai departe, nu e vina mea“, spune Alexa Bălu din Goruia.

Fără rezolvări
Primarul comunei Goruia cunoaşte foarte bine problema, doar că râurile sunt în administraţia Direcţiei Apelor Române Reşiţa. „De cinci ani avem aceeaşi problemă. Dacă aş avea aprobări, sigur aş găsit firme care să fie de acord să exploateze balast din Caraş şi din afluenţii care ne fac probleme“, spune Nicolae Susa, primarul comunei Goruia.

Investiţii de milioane
Cei de la Direcţia Apelor Române Reşiţa spun că pe rol sunt o mulţime de propuneri de proiecte, doar că suma de cinci milioane de euro nu este disponibilă. „Putem interveni doar punctual, avem nevoie de cinci milioane de euro pentru a demare o astfel de acţiune. Avem în plan regularizări de cursuri de râu, reabilitare diguri şi decolmatări, dar deocamdată nu avem sumele necesare“, a declarat Dorin Gavril, directorul Direcţiei Apelor Române Reşiţa. Din păcate, un nou an de criză economică îi aşteaptă pe cărăşeni, iar problemele vechi de apropae cinci ani, par să nu îşi găsească rezolvarea.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite