Cealaltă faţă a revoluţiei de la Reşiţa: scandal cu certificate de falși revoluționari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90 de revoluţionari din Caraş-Severin rămân fără certificatele care le atestă această calitate. Şeful Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989 (ALRD) susţine că semnătura i-a fost falsificată pe unele dosare de preschimbare.

Sângerosul Decembrie 1989 s-a transformat în motiv de scandal pe plan local, după ce şeful ALRD, Dumitru Alexa, a scos din sertar o listă de aproape o sută de persoane din Caraş-Severin, cărora trebuie să li se retragă certificatul de participant la evenimentele de acum douăzeci de ani.

„Peste 90 de persoane din Caraş-Severin vor rămâne fără certificatul de revoluţionar. Motivele sunt: au fost informatori ai fostei Securităţi sau au primit avizele fără să fi participat la revoluţie. Pe listă, ca şi foşti informatori se regăsesc Adi Florea şi Gurgui Dumitru”, a explicat şeful Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989.

Dosare „fabricate“
Deocamdată, acesta a refuzat să dea mai multe detalii sau să facă publică lista despre care vorbeşte. Dumitru Alexa explică faptul că celor în cauză urmează să li se retragă certificatul şi că, mai mult decât atât, aceştia trebuie să restituie banii pe care i-au primit în calitate de revoluţionari. Suma se ridică la 100.000 de lei, de persoană. Adrian Florea refuză să se angreneze într-un astfel de scandal, dar partenerii săi de Revoluţie îşi amintesc că l-au simţit prezent în zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, cele mai crunte zile de la Reşiţa.

„Adrian Florea ne coordona activitatea. Ne spunea în ce zone să mergem şi a făcut foarte bine ceea ce a făcut. E greu de imaginat că el ar fi putut să facă rău cuiva”, a explicat revoluţionarul Petre Niţu, de 51 de ani. Omul crede că acum se încearcă doar denigrarea Revoluţiei prin acţiuni de acest gen. „Dacă s-ar dori aflarea adevărului, s-ar lua prima listă cu nume publicată în Monitorul Oficial, după apariţia Legii 42/1992. Ulterior, a mai apărut o lege de preschimbare a certificatelor de revoluţionar, iar de abia atunci au apărut falşii participanţi, care doar cu o adeverinţă şi-au primit drepturile”, a spus bărbatul. Dosarele pe bandă rulantă cu falşii revoluţionari ar fi plecat avizate de pe plan local şi au trecut prin mai multe etape de aprobare la nivel central. Şeful ALRD, Dumitru Alexa, crede însă că s-a mers până la nivelul la care i-ar fi fost falsificată semnătura. „Mi-a fost falsificată semătura. De la mine nu a plecat niciun dosar cu fals revoluţionar spre Bucureşti. Trebuie să analizăm exact ceea ce s-a întâmplat”, a spus revoluţionarul.

Dosar „fabricat“ de CNSAS
Dumitru Gurgui a lucrat la societatea locală de termoficare la momentul Revoluţiei. Omul este uimit de faptul că are dosar la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Statului (CNSAS) şi chiar l-a cerut să îl vadă. „Dosarul meu a fost fabricat. Eu le-am intentat proces, dar acesta bate pasul pe loc la Curtea Supremă. Este o nebuloasă în hârtiile lor, care nu sunt scrise de mine. Am cerut o analiză grafologică, ca să le demonstrez acest lucru”, a spus bărbatul care locuieşte acum în judeţul Constanţa. Dumitru Gurgui a lucrat ca lăcătuş la CET Energoterm înainte de 1989 şi spune că prin poziţia pe care o deţinea a fost obligat să relaţioneze cu oameni cu funcţii în partid la vremea aceea.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite