Alpiniştii au reluat cătutările soţilor Gruia din Muntele Ţarcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimineaţă, alpiniştii voluntari au pornit în căutarea soţilor Ion şi Adriana Gruia, dispăruţi pe Masivul Ţarcu din 19 decembrie 2009
Dimineaţă, alpiniştii voluntari au pornit în căutarea soţilor Ion şi Adriana Gruia, dispăruţi pe Masivul Ţarcu din 19 decembrie 2009

Soţii Gruia s-au rătăcit în Muntele Ţarcul acum 21 de zile, iar de atunci firul căutărilor s-a transformat într-o tragedie. Cei doi dispăruţi au fost căutaţi săptămâni în şir, dar nimeni nu a reuşit să găsească un indiciu în legătură cu soarta lor.

Căutările au fost reluate de o echipă de 30 de alpinişti impresionaţi de drama tinerilor dispăruţi şi a rudelor acestora.
După ce părinţii lui Ionuţ au depus o cerere la Primăria Turnu Ruieni, de reluare a operaţiunii de căutare, alpinişti din Caraş-Severin, Timiş şi Arad s-au mobilizat, deşi solicitarea nu îi viza pe ei, ci pe salvamontiştii din instituţia de stat.

„Facem acest lucru pentru că ne dorim să îi găsim pe soţii Gruia. Şanse să fie în viaţă nu mai sunt. Dacă ar fi scăpat de viscol, ar fi ajuns până acum în vreun sat şi am fi aflat”, a declarat alpinistul Cornel Galescu.
Urmăriţi evoluţia căutărilor în cazul meteorogului care a dispărut pe munte împreună cu soţia sa pe resita.adevarul.ro.

Drama familei Gruia se adânceşte de la o zi la alta. De 21 de zile, părinţii lui Ionuţ nu au niciun semn de viaţă de la băiatul lor. „Am rugat autorităţile să reia căutările, să îi înmormântăm creştineşte”, a povestit Ianoş Gruia, tatăl bolnav al meteorologului. „Unchiul lui Ionuţ, de 55 de ani, a urcat în fiecare zi pe versant, deşi nu cunoaşte muntele, în speranţa că găseşte vreun semn de la soţii Gruia”, a spus Afilon Ursulescu, un vecin.

Între timp, autorităţile judeţene consideră că este timpul să facă noi angajări. În ziua în care meteorologul s-a rătăcit, Serviciul Salvamont avea un singur om disponibil, la Borlova. Cei opt angajaţi trebuie să acopere tot judeţul şi o parte din judeţul Mehedinţi.

„Credem că trebuie să facem noi angajări, mai ales dacă vrem să dezvoltăm şi turismul din judeţul Caraş-Severin. Acest serviciu este strâns legat şi de ceea ce înseamnă linia economică a judeţului”, a declarat Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Protest din cauza crizei


Autorităţile au ajuns la această concluzie şi după ce 30 de salvamontişti voluntari au refuzat să urce în această iarnă pe munte, din cauză că nu şi-au primit alocaţia de hrană, de un an şi jumătate. „Am făcut eforturi şi le-am dat acum o parte din cei 30.000 de lei pe care îi aveam de achitat, tocmai ca să rezolvăm această problemă”, susţine vicepreşedintele forului judeţean.

La polul opus, însă, salvamontiştii susţin că nu au primit încă banii. „Am auzit că s-ar da ceva bani, dar nu am primit încă nimic. Poate în zilele următoare. Oricum, noi suntem pe munte”, a declarat Cătălin Gavrilă, unul dintre alpiniştii voluntari.

"A venit timpul să facem noi angajări la serviciul de Salvamont Caraş-Severin".
Ionesie Ghiorghioni
Vicepreşedinte Consiliul Judeţean Caraş-Severin

"Nu ne dorim decât să se reia căutările şi să-i găsească, ca să-i putem înmormânta".
Paraschiva Gruia
Mama meteorologului

"Numele şi semnalmentele celor doi sunt în baza noastră de date pentru dispăruţi".
Adriana Beţa
Purtător de cuvânt IPJ Caraş-Severin

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite