Cât costă anul acesta actele pentru o vacanţă în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sonia Radu are 30 de ani şi este mama a doi copii, Vanesa şi Marco, ambii minori. De anul trecut tânăra şi-a planificat să petreacă zece zile la rude în Austria, iar întocmirea actelor pentru această vacanţă este obligatorie.

Pentru că soţul ei nu îi va însoţi pe cei trei, Sonia este nevoită să întocmească acte pentru ca excursia lor să fie una de vis. Astfel, de la împuterniciri şi până la pasapoarte pentru cei mici, Sonia scoate din buzunar mai mulţi bani decât şi-ar fi imaginat, pe lângă bugetul pregătit pentru transport si distracţia din Austria. „În urmă cu doi ani am fost cu Marco în Grecia, iar actele le-am făcut mult mai repede şi cu mai puţin stres decât acum. Chiar mă gândesc dacă se mai merită să plecăm în străinătate“, spune Sonia. În primul rând, Sonia a avut nevoie de împuternicirea soţului că are voie să iasă cu cei doi minori din ţară.

Aşa că tânăra a plătit 50 de lei la un notar pentru o astfel de hârtie. „Din fericire soţul meu a fost acasă în momentul în care am fost nevoită să fac pasaportul. Astfel aş fi plătit încă 62 de lei pentru o hârtie de împuternicire ce trebuia arătată la Serviciul de Paşapoarte“, a mai spus tânăra. Sonia a ales să-i facă Vanesei, de apropape un an de zile, paşaport electronic. „Decât să dau bani în fiecare an pe paşaport, am scutit ceva cu opţiunea asta. Cu toate acestea am plătit 276 de lei pentru act“, a spus Sonia.

Variante la paşaport
Turiştii pot opta pentru paşaportul simplu electronic care se eliberează în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare. Valabilitatea paşaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu vârsta sub şase ani, valabilitatea acestuia este de trei ani. Paşaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni si se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare.

Obligativitate
Pentru eliberarea pasaportului simplu temporar in oricare din situatiile mentionate mai sus se percepe tariful suplimentar de 100 lei.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite