Reşiţa: Cascade unicat salvate de mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Cascade unicat salvate de mizerie
Reşiţa: Cascade unicat salvate de mizerie

Două locaţii turistice sunt încă în paragină, pentru că primăria nu a avut utilajele necesare pentru a ajunge în zone abrupte.

Localitatea Gârnic din judeţul Caraş-Severin a adunat la un loc importante zone turistice ale judeţului. La distanţe mici unul de celălalt, se află obiective de top, precum Peştera Padina Matei, Grota Haiducească şi Rezervaţia naturală Valea Mare.
Peisajul de basm este completat de faimoasele mori care au făcut localitatea Gârnic să fie cunoscută în întreaga ţară.

Acestea funcţionează şi astăzi şi atrag anual mii de turişti. Aceste zone au fost atacate însă de duşmanul altor minuni naturale din ţară: turistul român. Urmele chefurilor cu grătare şi bere au acoperit mult timp frumuseţile naturale din Gârnic.

Curăţenie de două săptămâni

Autorităţiile judeţene şi cele locale au început să se gândească la o intervenţie în Gârnic doar în momentul în care au observant că turiştii scad de la an la an. Din miile de oameni care străbăteau ţara în anii comunismului au rămas doar câteva zeci. „Nu am mai fost la cascadele şi la morile de la Gârnic de aproape 10 ani. Înainte mergeam cu familia. Astăzi este groaznic. Multă mizerie şi nepăsare“, a spus Gheorghe Mihăilă, un pensionar de 66 de ani din Reşiţa. Cascadele, morile, rezervaţiile naturale şi celelalte obiective turistice de lângă Gârnic par totuşi să fi revenit la viaţă. Natura a tras prima gură de aer curat la Gârnic acum două zile, după terminarea curăţeniei din zonă.

Mori de apă de pe vremea dacilor

In estul satului Gârnic se află raul Gramensca. Acesta învârteşte cinci mori de apă, cu fus vertical şi roată cu paleţi. Cele cinci mori sunt denumite morile lui Pătru Iedu. Aici macină şi în zilele noastre localnicii din Gârnic şi cei din Şopotul Nou. Tot de aici încep şi Cheile Nerei. Sistemul de construcţie al morilor este de origine traco-dacă, care a anticipat turbinele Kaplan sau Pelton.„Timp de două săptămâni am curăţat întreaga zonă. Cea mai mare mizerie era la Peştera Padina Matei şi la Cascade. Numai ce am terminat de curăţat zona şi se văd schimbări. Mai sunt două locuri în care a rămas mizerie şi încă pot fi găsite gunoaie. Acestea nu au fost curăţate pentru că sunt zone abrupte şi nu am avut utilaje pentru ca angajaţii să aibă acces“, a spus Nicolae Tismănariu, primarul localităţii Gârnic.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite